Wpis z mikrobloga

No dobra. Kupiłem sobie tego mitycznego #thinkpad.
Jako, że nie potrzebuję go do niczego ważnego to może zainstaluję na nim #linux
Pobawimy się.

Jedna rzecz - czasami jednak potrzebuję jednego, konkretnego, windowsowego softu. Co zrobić? Wirtualizacja? Czy zdalny dostęp do komputera stacjonarnego?

I który ten Linux. Ma po prostu działać.
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DziadLab: skończy się tak że będziesz miał na dysku oba systemy, coraz częściej będziesz musiał uruchomić Windowsa i w pewnym momencie zrozumiesz ze ten Linux to nie jest ci do niczego potrzebny :)
  • Odpowiedz

@DziadLab: Mint

Jedna rzecz - czasami jednak potrzebuję jednego, konkretnego, windowsowego softu. Co zrobić?

Wirtualizacja - Virt Manager, Virtual Box, Winboat
  • Odpowiedz

@DziadLab: Ubuntu jeśli chcesz mieć UI bardziej jak MacOS, Mint/Kubuntu jeśli wolisz "klasyczne menu start"

Jedna rzecz - czasami jednak potrzebuję jednego, konkretnego, windowsowego softu. Co zrobić?

Czego konkretnie? Jeśli działa pod Wine, to użyj Wine, jeśli nie, to wirtualizacja, ew. dual boot.
  • Odpowiedz
Słuchajcie. Może inaczej.
Z linuxem pierwszy kontakt miałem jakieś 25 lat temu.
Wtedy wszyscy mówili, że już jest doskonała alternatywa dla Windows.
Nie był.
Potem krótko - 20 lat temu. Podobnie.
Dekadę tem też dałem szansę - nadal alternatywa to była marna.
  • Odpowiedz
@DziadLab: Możesz uruchomić soft przez czystego Wine albo przez Bottles, nie wiem jaka to konkretna apka to dokładnie nie podpowiem. Najlepiej wyszukać w necie nazwę tej apki + linux i elo.

Co do Distro to ja polecam PopOS! jak nie chcesz się bawić w linuxowe rzeczy, a jak chcesz to Arch (Czysty, Manjaro, CachyOS, co tam chcesz) bo AUR to dar od boga
  • Odpowiedz
@DziadLab najlepiej pasuje mint, bo przypomina designem starsze Windowsy. Co do programów - zależy jaki. Jeśli coś popularnego, to może playonlinux wystarczy, jak coś innego to virtualka lub dualboot.

Sam mam Ubuntu, jest ti bardziej popularne distro, więc w razie problemów łatwiej jest znaleźć tutorial ale i chatgpt nieźle pomaga.
  • Odpowiedz