Będę układał kable pod gniazdka lanowe i szukam kabla LAN, generalnie chciałbym uzyc tam cos przyszłościowego, z tym, ze nie bardzo wiem, na jakie parametry patrzec. Z tego co wyczytalem to wazne zeby bylo minimum kategorii 6a i wyzej. Problem jest taki, ze jedne kable kosztuja 30pln za 1,5m, drugie 22pln za 15m( ͡º͜ʖ͡º) Każdy jest kurde z czegoś innego, inne rdzenie, inne ekranowania i pogubiłem sie trochę. Ten jest z mosiadzu, ten z aluminium, tamten z czegos tam utlenionego, inny ma pozlacane styki itp itd. Myślałem, ze pojadę do sklepu, kupie pierwszy z brzegu kabel 15m cat 6a i bedzie po sprawie, ale zycie mialo inny plan na te okazje( ͡°ʖ̯͡°)
Na jakie dane czy parametry powinienem patrzeć? Ewentualnie wiecie jaki konkretny kabel bedzie odpowiedni, byleby nie kosztowal wiecej niz takie 100 zeta za te 15 metrow i gitgud
@ppooii: W sensie w domu będziesz układać? Jeśli tak to pierwsze pytanie jest takie, czy masz dużo źródeł zakłóceń dookoła chaty? W skrócie powiem tak: jeśli nie wiesz, czy masz dużo źródeł zakłóceń to idź w kable zwykłe, nie ekranowane. Ekranowane trzeba uziemiać itp Kupować specjalne wtyczki, żeby miało to sens.
Generalnie to co wrzuciłeś to kabelek co sobie kupujesz jak chcesz już podłączyć do wtyczki, a nie taki co
Generalnie sa dwie opcje, albo na chama wywiercic sie przez 2 sciany i kabel puscic w listwach, nie bedzie tam zadnego innego kabla,z wyjatkiem swiatlowodu przez krotki odcinek i podlaczyc prosto z routera do PC, albo kuc korytko w scianach pod peszel i wyjsc na gniazdka, Niestety nie wiem za bardzo gdzie tam, i jakie kable leca, obstawiam jedna linie pod gniazdka.
Będę układał kable pod gniazdka lanowe i szukam kabla LAN, generalnie chciałbym uzyc tam cos przyszłościowego, z tym, ze nie bardzo wiem, na jakie parametry patrzec. Z tego co wyczytalem to wazne zeby bylo minimum kategorii 6a i wyzej. Problem jest taki, ze jedne kable kosztuja 30pln za 1,5m, drugie 22pln za 15m( ͡º ͜ʖ͡º) Każdy jest kurde z czegoś innego, inne rdzenie, inne ekranowania i pogubiłem sie trochę. Ten jest z mosiadzu, ten z aluminium, tamten z czegos tam utlenionego, inny ma pozlacane styki itp itd. Myślałem, ze pojadę do sklepu, kupie pierwszy z brzegu kabel 15m cat 6a i bedzie po sprawie, ale zycie mialo inny plan na te okazje( ͡° ʖ̯ ͡°)
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-ethernet/kabel-rj-45-rj-45-montis-mt116-15-15-m
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-ethernet/kabel-rj-45-rj-45-ugreen-nw107-15-m
https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/kable-do-komputera/kable-ethernet/kabel-rj-45-rj-45-montis-mt041-15-15-m
Na jakie dane czy parametry powinienem patrzeć? Ewentualnie wiecie jaki konkretny kabel bedzie odpowiedni, byleby nie kosztowal wiecej niz takie 100 zeta za te 15 metrow i gitgud
I na Boga kup go normalnie w sklepie z okablowaniem strukturalnym a nie w markecie z 2x przebitka ca chiński szrot xD
Masz tu dobry na metry ile chcesz między tymi gniazdkami bitner cat
Generalnie to co wrzuciłeś to kabelek co sobie kupujesz jak chcesz już podłączyć do wtyczki, a nie taki co
Osz kurde, wiecej pytan niz odpowiedzi.
Generalnie sa dwie opcje, albo na chama wywiercic sie przez 2 sciany i kabel puscic w listwach, nie bedzie tam zadnego innego kabla,z wyjatkiem swiatlowodu przez krotki odcinek i podlaczyc prosto z routera do PC, albo kuc korytko w scianach pod peszel i wyjsc na gniazdka, Niestety nie wiem za bardzo gdzie tam, i jakie kable leca, obstawiam jedna linie pod gniazdka.