Wpis z mikrobloga

Nie no, to co biedronka odwala z tymi cenówkami to sa już j---a ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ogólnie jestem świadomy tego jak biedronka leci w kulki i tworzy cenówki tak by oszukać możliwie jak najwięcej klientów. Z tego powodu zawsze zwracam uwagę na mniejszą cenę obok, gdzie z reguły jest już rzeczywista cena. Ale to co tym razem odwalili to widzę pierwszy raz na oczy xD

Zauważyłem promocję na dwupak coca coli, oczywiście nie uwierzyłem od razu, że kosztuje 7.99 zł, najprawdopodobniej 7.99 zł za jedną butelkę jeśli bierzemy w dwupaku. Patrzę więc na mniejszą cenę i widzę “cena za 1 butelkę przy kupnie 2 paku 4.00 zł”. Myślę o, fajna promka, nieźle

Wziąłem więc dwupak, poszedłem do kasy, na kasie oczywiście od razu 15.98 za dwupak. Mówię, że chyba promocja się nie nabiła bo powinno być 7.99zl. Kasjerka na to że nie, to cena za jedną dwulitrową butelkę, a butelki mam przecież dwie. Poszedłem więc do miejsca skąd je brałem by zrobić zdjęcie cenówki i pokazać kasjerce, robię zdjęcie, patrzę dokładniej, a tam jest cena podana za 1 sztukę, ale za litr! A że butelka ma dwa litry no to trzeba sobie jeszcze odpowiednio pomnożyć xD

Czegoś takiego już bez kitu się nie spodziewałem, zwyczajnie nie zauważyłem tego /l po cenie za 1 sztukę. Oczywiście oddałem coca cole, powiedziałem, że to są już jaja i nadaje się do zgłoszenia do biura ochronny konkurencji i konsumentów bo taki format jest już jawnie skonstruowany by oszukać ludzi i nawet ja się na tym złapałem, co zawsze sprawdzam by się upewnić. Specjalnie dobrali 4.00 za litr, bo butelka dwulitrowa, więc jak ludzie zobaczą cena za 1 butelkę 4.00 zł to pomyślą, że ok, promka sie zgadza ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tu psikus na kasie

Bez kitu mam ochotę zgłosić to do biura ochrony konkurencji i konsumentów bo to już jawna próba oszustwa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#biedronka #oszustwo
breakdown1 - Nie no, to co biedronka odwala z tymi cenówkami to sa już j---a ( ͡° ͜ʖ ...

źródło: image_picker_C567DA4B-C4E2-40E7-B0B7-AE3BAA0CF768-42574-00005298E4444850

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breakdown1: ale na cenówkach zawsze tam gdzie jest tak jak tutaj 4, podana jest kwota nominalna za kg, l, mg, g itd. Nie uważam żeby ta cenówka była nie czytelna. 7,99/szt pod warunkiem zakupu dwóch/jednego dwupaku. czyli razem 15,98zł, czasami polecą w kulki ale tutaj nie dostrzegam oszustwa.
  • Odpowiedz
  • 14
@malin90 pierwszy raz widzę przelicznik na litry, zawsze widzę na sztuki. Czy to czekolada, ciastka czy sok pomarańczowy, to nigdy nie widziałem przelicznika np na 100 gram czekolady lub 500 gram ciastek pod warunkiem skorzystania z promocji xD
  • Odpowiedz
@breakdown1: Zerknij następnym razem nawet na te małe cenówki - regularne. Na każdej jest opisana cena nominalna - korzystam z tego kiedy rozważam zakup dwóch produktów różnych producentów gdzie jeden jest droższy od drugiego, ale jest go np,. więcej - wtedy porównuję ile kosztuje litr, g itd. często pokazuje co się bardziej opłaca.
  • Odpowiedz
@mosze-steinbach: Jeśli twoim jedynym kontrargumentem do faktów jest ordynarna metafora, to znaczy, że racja została po mojej stronie. Z resztą to niesamowite, jak szybko z braku argumentów przechodzisz do opowiadania o swoich obsesjach - jeśli tak wyglądają twoje skojarzenia przy zwykłej rozmowie o cenach, to problem nie jest w Biedronce, tylko w twojej głowie - ciekawe skąd się tam wziął :)
  • Odpowiedz
@breakdown1: oczywiście cenówki nieczytelne, ale ogólnie są już stare, tu jedynie zwiększyli odstęp. To jest w znaczeniu: 8 (wielka przerwa) "cena za 1 sztukę", przelicznik na litr jest dodatkowo, i był już wcześniej.

Przykład: cenówka

Ale z odstępem polecieli. Obecnie bliżej jest górny duży napis
  • Odpowiedz
@breakdown1: Spałeś pod kamieniem czy jak? Ja zawsze czy to napoje czy mięso czy jakieś drogeryjne płyny typu szampony sprawdzam cenę wg jednostki miary żeby było wiadomo ile realnie płacę za rzeczywistą ilość produktu. Właśnie taka cenówka jest dobra. Gdzie niby mieli by zamieścić taką informację? Dali właśnie mniejszymi literami by ludzie mało ogarnięci nie mylili z ceną całkowitą. Na amazonie też tak sprawdzam (bo pod normalną ceną jest jeszcze
  • Odpowiedz
  • 10
@Ranmus chyba żartujesz. Dobra cenówka to by była cena za produkt (w tym wypadku dwupak, bo napis 2 X 2L w ogóle nie wskazuje, by można było kupić pojedynczy produkt) + informacyjnie cena za litr czy kilogram, ale nie cena za pojedynczą sztukę należącą do dwupaku i cenę za litr w promocji xD a gdzie cena za litr bez promocji swoją drogą? A gdzie cena za pojedynczy produkt bez promocji? Cenowka
  • Odpowiedz
Zgłaszaj bo to jest poy3bane ze w XXI wieku w kraju, który jest w G20 takie cyrki sie odwalaja. Niech im wieprza z miliard kary to moze ta gowniana siec sie nauczy
  • Odpowiedz
A gdzie cena za pojedynczy produkt bez promocji?

@breakdown1: nie podali, bo nie uważają tego za promo. To jest jedyna obecna cena na ten produkt. Specjalnie piszą "supercena", a nie zniżka. Dlatego nie podali też z 30 dni.

Niby użyli innego określenia niż wymienione przez UOKiK, ale wiadomo, że taka cenówka sugeruje okazję
  • Odpowiedz
@breakdown1: zgłaszaj
@krystiano_ps3 ja się na tym łapie w Kauflandzie albo Aldi gdzie cena jest np 9,99 i 1+1, to mówię pewnie normalnie kosztuje 20 zł za sztukę więc 1+1 to 10+10 czyli 20 zł - a tu się okazuje że jednak 9,98 i drugi za 1 grosz... KOSMOS. I tak, Biedronka przesadza i powinna być za to j----a.
  • Odpowiedz