Aktywne Wpisy

sikpi +87
Kupiłem 21-letniego gruza marki premium z 3.0 v6 w automacie i przebiegiem 250 tys. km
#motoryzacja #samochody
#motoryzacja #samochody
źródło: 1000018718
Pobierz
bArrek +47
Karambol na s19 w którym brało udział 18 samochodów spowodowany był przez baranów wyznających zasadę "wolno=bezpiecznie" i jadących 40kmh lewym pasem bo przecież prawy pas ich parzy a więcej niż 40kmh jechać to kto widział. Miernoty drogowe poraz kolejny stwarzają gigantyczne zagrożenie na drodze a w mediach jakoś o tym cisza

Czy IKE ma jakąś przewagę względem akcji bez IKE, jeśli musialbym wypłacić wszystko przed 60 rokiem życia(lub 55 w niektórych przypadkach)?
Bo po spełnieniu warunków wiekowych to wiem - brak belki
Co do IKZE to może kiedyś - obecnie JDG na ryczałcie 12% to nie opłaca się, jak będę na UOP i na drugim progu to wtedy skorzystam
Edit: jeszcze jedno - czy na XTB mogę przesłać środki z głównego konta na IKE, czy wpłata musi być bezpośrednio na IKE?
#gielda #ike #ikze #oszczedzanie
Wyobraź to sobie także w 2025 startowałeś z 10000zł realizujesz zyska z giełdy 1000 cebulionów, 10% do przodu. Teraz rok 2026 zaczynasz tak że:
-na koncie IKE masz 1000zł więcej do zainwestowania = 11000
-na zwykłym maklerskim masz 810zł bo musiałeś zapłacić belkę =10810
Załóżmy że w 2026 też realizujesz zysk na poziomie 10%,jeszcze
Komentarz usunięty przez autora
Dzięki za info, bo to że podatek jest odraczany to już trochę zmienia, na korzyść IKE ( ͡° ͜ʖ ͡°)