Wpis z mikrobloga

Napisałem i udostępniłem programik do #proxmox (nazwałem go vUSBPB) który umożliwia włączanie wybranej maszyny wirtualnej przy pomocy wirtualnego przycisku w komputerze - bez używania konsoli, bez GUI. Wystarczy wpiąć do skonfigurowanego portu USB jakiekolwiek (lub konkretne) urządzenie. Napisałem to dla swoich synów, ale później pomyślałem że to rozbuduję i udostępnię na Github.

Częstujcie się: https://github.com/Kuba-Bolsa/VUSBPB

#programowanie #linux #debian #github
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lutecki: Nie mam pojęcia o czym piszesz. Że niby co? Odpalasz VMke po podpięciu nośnika USB? Pewnie się nie znam, bo to nie ma dla mnie sensu.

Ja rozumiem, żeby włączać VMkę za pomocą skrótów klawiszowych, ale że myszkę podepnę i mi się właczy wirtualka?

Możesz opisać to jaśniej? Serio nie kumam po co tyle tego kodu, a czytać mi się nawet nie chce, bo nie używam Proxmox :)
  • Odpowiedz
  • 3
@psiversum: Sytuacja z życia wzięta: jeden fizyczny komputer, dwie karty graficzne, dwa monitory, klawiatury i myszy, czyli dwa osobne stanowiska z Windowsami ale jedna fizyczna maszyna. Tak wygląda komputer moich synów. I teraz gdy jeden z jakiegoś powodu wyłączy swojego Windowsa (czyli wirtualną maszynę) to jej włączenie wymaga albo wejścia w GUI Proxmox i wystartowania jej na nowo albo restartu Proxmox. A teraz, mając na froncie jednostki dwa porty USB,
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: Aplikacja działa w systemd i nasłuchuje USB, dokładnie to akcje wpinania urządzeń. Porównuje port, ewentualnie konkretne urządzenie USB (bo jest możliwość startu nie z wybranego portu tylko z vendorID:productID i w razie dopasowania, uruchamia określony VM. Akcje startu można by podpiąć pod inny event niż add, więc pewnie do zrobienia byłby twój scenariusz.
  • Odpowiedz
@lutecki: a to w pve nie można dać skryptu, który automatycznie podnosi te maszynki?

Może i fajne, ale jestem na 99.999% pewien, że da się to zrobić tylko w kodzie i to jakimś prostym xd
  • Odpowiedz
  • 0
@tellet: Da się zrobić autostart VM, ale jak chcesz wyłączyć VM bo kończysz korzystać to póki drugi też nie wyłączy swojej i nie wyłączy cały komputer to nic nie zrobisz bez wchodzenia w GUI czy terminal.

@szefczyk: Mogę się mylić, ale samo podpięcie monitora bez zasilania już powoduje w pewnym sensie jego wykrycie przez GPU.
  • Odpowiedz
@lutecki sprawdź sobie czy monitor zwraca status dpms przez DDC: ddcutil albo ddccontol. Ustaw hooka żeby po zamknięciu vmki robił się unbind GPU i usługę do monitorowania statusu dpms ministra. Będzie można monitorem włączać i wyłączać Windowsa w proxie.
  • Odpowiedz
@lutecki: Chyba nie nadążam xd
Weryfikacja stanu maszyny to po prostu jakieś tam qm status + odpowiedni grep, niech to sobie działa w pętli albo odpala się na starcie PVE- w sumie jakkolwiek. Jak skrypt zobaczy, że vm o danym id ma status shutdown czy jakiś odpowiadający wyłączonej vmce, to ją podniesie przez qm start.
Dajmy na to nawet w crontabie jak to ma nie byc usługa xd
* *
  • Odpowiedz