Wpis z mikrobloga

Cholibka, miarka się przebrała!
Wczoraj po raz pierwszy zapłaciłem dodatkowe 2x 50gr kaucji za butelki Coca-Coli. Można śmiało powiedzieć, że jestem uzależniony od tych napojów. Dodatkowo, jedyna woda jaką piję to butelkowa ze sklepu. Nie chcę tworzyć kolejnego kosza na butelki zwrotne, więc podejrzewam, że bardzo duża część wydatków pójdzie na złodziejską kaucje.
Czas działać. Od dłuższego czasu zastanawiałem się nad saturatorem do wody. Na rynku najpopularniejszy jest #sodastream , ale odstrasza mnie kraj producenta ( ͡° ͜ʖ ͡°). Z drugiej strony mamy rodzime #dafi . Dafi natomiast nie ma tego syropu smakowego, któryu chcę. Jednak nie wiem jak to działa do końca, na filmikach ktoś po prostu wlewa syrop do wody i miesza, więc kwestia kompatybilności nie ma znaczenia, prawda?

Mam zatem do was pytania:
1) Czy ktoś posiada Dafi/Sodastream i może się wypowiedzieć, że to urządzenie jest warte swojej ceny?
2) Na jak długo starczają naboje z CO2, jaki jest ogólny koszt utrzymania takiego urządzenia?
3) Czy mogę kupować syropy z Sodastream i korzystać z nich w Dafi, i viceversa?

#kiciochpyta #saturator
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@pyrkaps: Dobra, na 3 pytanie nie musicie odpowiadać, to są po prostu syropki, które wlewa się do wody, tu nie ma żadnego znaczenia z jakiego urządzenia korzystam
  • Odpowiedz
Czy ktoś posiada Dafi/Sodastream i może się wypowiedzieć, że to urządzenie jest warte swojej ceny?

@pyrkaps:
1. Sodastreama mam chyba ze 4-5 lat, jest w pytę.
2. Naboje nabijam sobie sam, mam w szafie butlę 7kg z adapterem do tej butli z sody, kosztowało mnie to chyba jakoś 700 czy 800zł (w sensie kaucja zwrotna za dużą butlę, gaz w niej i adapter) a potem wychodzi mi ok. 80zł za
  • Odpowiedz
@pyrkaps 1. Sodastream - warte wydania 300 zł na początek.
2. Wszystko zależy jak mocno gazujesz wodę. Możesz lekko gazować a tym samym mieć więcej wody i będzie tańsza.
3. Możesz zamieniać syropy. Ja korzystam z syropów Sodastream kupowanych na promocji - wychodzi taniej. Dodatkowo kupuje syrop "oranżada" - od innego producenta. Nikt tego nie sprawdza.
Na pewno się opłaca jako własne przygotowanie napoju, mam tyle gazu co lubię, w lodówce
  • Odpowiedz
@trx87: powiem ci, że teraz już dużo taniej kupisz te butle co do samodzielnego nabijania. Mnie razem z przetoczką 8kg wyszła 350zł. Trzeba tylko kupować osobno, bo jako komplet to chyba łapią klientów nieświadomych, że nie trzeba kupować tego w zestawie. Butla oczywiście z syfonem
  • Odpowiedz
@pyrkaps: Jako ciekawostkę dodam, że nie trafiłem na dobry zamiennik Coca-Coli. Jest pepsi ale ma mniejszą zawartość cukru tak jak te zwykłe butelkowe, a wszystkie pozostałe o smaku „cola” smakiem oryginału nie przypominają
  • Odpowiedz
@Smarek37: Nie no, ja to kupowałem osobno wszystko, tyle że no to było parę lat temu. Teraz wygrzebałem zamówienie i chyba faktycznie w pamięci trochę przestrzeliłem, przetoczka wyszła 250. Za butlę z tego co widzę płaciłem 350zł z gazem także koło 600 na start wtedy wyszło.
  • Odpowiedz
@pyrkaps: możesz się bawić jak tamci albo wymieniać nabój za 20zł. wiadomo, że na ile starczy to zależy ile pijesz. ja mam spokojnie na miesiąc latem. ale nawet jakbyś zużywał dwie to masz 40zł. i tak taniej niż kupne. tylko szukaj oferty z dwoma nabojami żebyś miał na wymianę. Syropy faktycznie nie smakują idealnie jak oryginalne napoje ale myślę, że po jakimś czasie się przyzwyczaisz. ogólnie się opłaca, polecam.
  • Odpowiedz