Wpis z mikrobloga

2h spędziłem z gemini, bo uczyłem się o routerach nowoczesnych i co można z nimi zrobić

Zastanawiam się nad zakupem cudy wr3000 do funboxa którego posiadam.. ale jeszcze muszę to przemyśleć.

Najbardziej trafia do mnie ominięcie geoblokad bez problemu, zwłaszcza dla telewizji orange. gdzie ona blokuje wszystkie vpny, a nawet jak jesteś w innym mieście to też blokuje xd

Czy i płynące z tego bezpieczeństwo bo zawsze ruch idzie przed twoją sieć domową nawet jak jesteś 2000km od domu, hotele, lotniska to wszystko masz wtedy szyfrowane.
można też jakiegoś symbolicznego nas-a zrobić

No ale taki porządny plus to w zasadzie tyle
beamforwarding fajna sprawa ale to też zapewnia funbox 3.

pytanie czy dla telewizji w dowolnym miejscu na ziemi gdzie jest internet warto wydawać 9zł msc w prądzie, ponad stówka rocznie.

#internet #siecikomputerowe
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678: ja kiedyś postawiłem sobie tunel na raspberry pi a na laptopie odpalałem tuneliera i nim przerzucalem aplikacje na proxy i bylem jak we własnej sieci i tez działało, bez kupowania chińskich routerów z nie wiadomo czym w sofcie
  • Odpowiedz
@r5678: Chyba sie za dużo halucynacji nasłuchałeś. 2 akapity piszesz o VPNie, który jest także zależny od prędkości twojego uploadu i musisz mieć publiczny IP. Postawić go możesz też na terminalu z olxa. Cudy to też nie jest jakiś next genowa marka. Jak szukasz feature to popatrz na mikrotika, OpenWRT albo OPNsense. Dokładanie kolejnych AP na pałę też może średnio wyjść, lepiej mieć coś z jednego systemu z 802.11 k/v/r.
  • Odpowiedz