Wpis z mikrobloga

#strangerthings #netflix #kiciochpyta

Oglądam sobie właśnie sezon 5 odcinek 3 i tak mi wpadło coś w oko. Czy w 1983r były już w użyciu wiertarki akumulatorowe? Chodzi mi o sytuację jak Dustin wiercił dziurę w samochodzie takową wiertarką.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomwoj343: w USA? Może i tak

Niedawno oglądałem Twin Peaks (1989-1991) i mieli wtedy już szczoteczki elektryczne kiedy u nas zwykła potrafiła być dla niektórych egzotyką
  • Odpowiedz
  • 1
@tomwoj343: Nie, nie było wtedy baterii litowych rozwiniętych do stopnia na masowy rynek. dopiero pod koniec lat 90 zaczęły się pojawiać w elektronarzędziach i już XXI wiek.
  • Odpowiedz
@tomwoj343: Od lat 60 w US się zaczęło i powstawały pierwsze akumulatorowe elektronarzędzia, ale wiadomo że dopiero ogniwa litowe bardzo spopularyzowały ten sposób zasilania

A significant breakthrough came in the 1960s with the introduction of nickel-cadmium (Ni-Cd) batteries. These rechargeable batteries offered higher energy density and longer run times. Cordless drills, saws, and screwdrivers gained popularity, providing freedom of movement without sacrificing power.

The 1990s witnessed the rise of nickel-metal
mir_anonim - @tomwoj343: Od lat 60 w US się zaczęło i powstawały pierwsze akumulatoro...
  • Odpowiedz