Wpis z mikrobloga

Drogie Wykopki, mam problem i pytanie. Od jakiegoś czasu dostawałem informacje na maila, że ktoś próbuje się zalogować na moje konto na onedrive oraz na facebooku z egzotycznych krajów - do tej pory nieskutecznie. Oczywiście korzystam z podwójnego uwierzytelnienia, hasło silne. Teraz będąc na urlopie dostałem maila od microsoft "Nietypowe zachowanie podczas logowania Kraj/region: Argentyna Adres IP: 190.245.52.58 Data: 26.11.2025 00:59 (GMT). Przejdź do strony ostatnich działań, aby poinformować nas o tym, czy to Ty. Jeśli to nie Ty, pomożemy zabezpieczyć konto. " Oczywiście jak tylko wstałem i odczytałem maila od razu zmieniłem hasło. Czy to znaczy, że komuś udało się wbić na moje konto? Czy jest możliwość sprawdzenia co ktoś robił na moim koncie? Pobieranie/dodawanie/usuwanie plików? Niestety w chmurze onedrive trzymam dużo prywatynych danych, w tym dokumentów.

Jak do tego mogło dojść skoro sam logując się z nowej lokalizacji zawsze muszę podać kod z gmaila. Gmail na silne, niepowtarzalne hasło. Sprawdziłem logowania - nie było żadnego logowania z nieznanej lokalizacji... Komputer przeskanowany Malwarebytes - nic nie znalazł.

#komputery #hacking #hackingnews #cyberbezpieczenstwo #niebezpiecznik
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dexdorek91: Jeżeli masz odpowiednio długie (kilkanaście znaków A-z-0-9) i unikatowe (inne niż wszędzie) hasła do tych serwisów plus dodatkową warstwę w postaci 2FA i jeszcze ostatnio je zmieniałeś, to olałbym te ostrzeżenia, nikt Ci nie wbije. Twój email może był w jakimś wycieku i dlatego masz próby wbicia przez boty. Możesz go sprawdzić na stronie https://haveibeenpwned.com/
  • Odpowiedz