Wpis z mikrobloga

Jadę do Łodzi. Nigdy w niej nie byłam, wybieram się na kilka dni by odpocząć od swojego miasta i zwiedzać. Nocować bedę przy Piotrkowskiej. Interesuje mnie zoo, jarmark i muzeum włokiennictwa.Co jeszcze warto zobaczyć? Interesuja mnie też tematy historyczne, sakralne.

#lodz #podrozujzwykopem #polska
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ana77: 1) Pałac Herbsta + kolekcja sztuki polskiej XIX/XX wieku w powozowni obok pałacu 2) wystawa Kino Polonia w NCKF w EC1 3) Wystawa Sposoby Widzenia w Muzeum Sztuki MS2. 4) Stację Radegast możesz sobie odpuścić. Poza małą wystawą w dawnym budynku dworca do zobaczenia są głównie zabudowania stacji na zewnątrz.
  • Odpowiedz
@Ana77: Katedra Łódzka jest nawet ładna, poza tym w kościele św. Wojciecha znajduje się obraz Matki Bożej Chojeńskiej, który jest jedną z najstarszych rzeczy w Łodzi (ponoć z XVII wieku pochodzi, ale ciężko jednoznacznie stwierdzić). Są jeszcze dwie cerkwie, całkiem ładne, poza tym może jeszcze klasztor w Łagiewnikach, barokowy Kościół św. Antoniego Padewskiego. Z sakralnych tyle mi do głowy przychodzi. Inne rzeczy ci wyżej wymienili.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ignacy_Patzer: Byłam dzisiaj w katedrze, na Piotrkowskiej ( jarmark), też galerii lódzkiej. Jarmark jest biedniutki, ale sama Piotrkowska ładna.
Byłam w katedrze o 18, wyjątkowo smutno było. Skąpana we mgle i ciemności, w środku ciemno, przed drzwiami i w kościele żebrze babcia, na mszy kilka osób. Horrory można tam kręcić. Tak się zdziwiłam, że zapomjiałam zdjecia zrobić.
  • Odpowiedz