Wpis z mikrobloga

Hej, kupiłem nowe części pod nowy komputer : następujące https://www.x-kom.pl/lista/gbchh9ph8 . Wszystko złożyłem, podpinam monitor, odpalam, wszystkie wiatraki się kręcą od cpu, obudowy i GPU i bam - komputer nie przechodzi fazy POST - klawiatura się nie zapala, brak obrazu, na płycie głównej świeci się dioda DRAM. Pomóżcie proszę bo już nie mam pomysłu. #komputery #procesory
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kezcalag: pobrałem najnowszy BIOS i wgrałem przez Q flash, przestało migać co sygnalizuje że jest koniec ale komputer sam się nie wyłączył, więc zrobiłem to z „palca” po 5 minutach, wsadzę jedną kość do slotu A2 i poczekam te 20 min jak @legionofpoo napisał
  • Odpowiedz
@kezcalag: cpu fan wpięty w slot cpu fan? Byle pusty slot nie został, niektóre płyty nie wstaną jak nie ma obciaz nią na tym gnieździe. Spróbuj jeszcze odpalić bez GPU. Jak przejdzie trening pamięci wyłącz I włóż gpu powrotem, możesz jeszcze zresetować bios, wyjmij baterie cr2032 odepnij kabel zasilania I przytrzymaj przycisk power aż żeby się wszystkie kondensatory rozładowały.
  • Odpowiedz
@kezcalag no to już postęp. Więc dobry znak, choć nie w tę stronę w którą byśmy chcieli :-(
Możliwe, że pokrzywiłeś piny w gnieździe i nie stykają. To do sprawdzenia.

Narazie sugerował bym odpalać tylko z jedną kością w a2 i najlepiej bez grafiki
  • Odpowiedz
@kezcalag no to mamy odpowiedź.
Płyta do wymiany, rzadko kiedy opłaca się naprawiać socket.

Te dwa dolne, jeśli są tylko pokrzywione to czasem nawet igłą można wyprostować.

Ale ten w środku już wygląda na całkiem wylamany. Jak to masa albo jakiś nieistotny pin (trzeba by sprawdzić na schemacie) to może zadziała bez niego...
  • Odpowiedz