Wpis z mikrobloga

Zastanawiam się dlaczego Polska nie może zastosować podziału na cywilów i obywateli.
W obecnej sytuacji każdy dostaje obywatelstwo i musi bronić kraju oraz ma obowiązki ze śmiesznymi prawami typu bycie urzędnikiem, głosowanie czy uczestnictwo w życiu politycznym.
Podczas gdy urodzonemu w Polsce wystarczyłby status cywila, bo nie każdy ma potrzebę obrony kraju, głosowania i życia społecznego pod względem administracyjnym.
#polska #wojna #obowiazkowecwiczeniawojskowe
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kazanek: No tak, bo celebrowanie równouprawnienia, kiedy tylko mężczyźni są mięsem armatnim, a kobiety przez nikogo nie niepokojone wyjeżdżają na zachód, to szczyt inteligencji i oświecenia. Jak to jest być cuckiem, dobrze?
  • Odpowiedz
  • 7
byłbyś dyskryminowany na każdym kroku. Zarówno przez ludzi jak i państwo

@Domelus: w jaki sposób? Bo póki co to i tak jestem dyskryminowany nierównym wiekiem emerytalnym.
@Detached jakby były cywilkami to tak. A jak chcą mieć wpływ na kraj to armia czeka.
  • Odpowiedz
@robert-kuzba powstałyby dwie kasty ludzi. Narodowcy by Cię na ulicy pytali czy jesteś za Polską a nie jak do tej pory za drużyną sportową. Paradoksalnie sam chcesz wprowadzać f-----m.
  • Odpowiedz
@IlikeTrains: Nie wiem, chyba nie jestem ,,cuckiem",jestem w normalnym związku, tyle, że ja pracuję a żona może zająć się domem. Polecam. Ale to wymaga zarabiania przez mężczyznę pieniędzy. Jest dobrze - nie narzekam. A co u ciebie skoro tak już poszedleś z tematem w moją stronę?
  • Odpowiedz
  • 5
@Domelus: chcę wprowadzać f-----m, bo uważam, że bycie obywatelem powinno być dobrowolne?
Równie dobrze możesz powiedzieć, że nieochrzczone dziecko będzie doświadczało ostracyzmu.

Brak obywatelstwa nie oznacza, że jacyś narodowcy mieliby prawo do bicia cywilów.
  • Odpowiedz
@Kazanek: Ja nie mam żony, więc nie mam tu kogo bronić. Przywileje Obywatela z "Żołnierzy kosmosu" byłyby dla mnie jakaś motywacją, żeby włączyć się w obronę kraju. A tak? Jak zacznie się koncentracja kacapów na granicach, to wyjeżdżam i życzę powodzenia rodakom cuckom.
  • Odpowiedz
@robert-kuzba: Ja bym ten twój pomysł znacznie przerobił.

Po pierwsze Rząd należałoby podzielić umownie na 2 części.
1 część to część odpowiadająca za sprawy wewnętrzne, podatki, ustawy, administracja, ale głównie zarządzanie pieniędzmi z podatków.
2 część to zewnętrzna czyli odpowiadająca za sprawy na zewnątrz czyli dyplomacja i reprezentowanie kraju na arenie międzynarodowej jak i wypowiadanie
  • Odpowiedz
@RedBaron: co nie oznacza, że podział na cywili i obywateli jest nierealny. W starożytnym Rzymie to działało. Miałeś mniej praw i mniej obowiązków. Teraz nie masz praw (poza jakimiś śmiesznymi typu wybory), a masę obowiązków.
  • Odpowiedz