Aktywne Wpisy

tesknilam_ +363
Nauczyciele często powtarzali, że w dorosłym życiu będzie nam brakować szkoły i życia bez obowiązków. No i tak powiem szczerze, że już to dorosłe życie, mimo że trudne, jest i tak lepsze dla mnie niż katorga którą przeżywałam w podstawówce czy w LO.
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #
Sztuczne znajomości, codzienny stres którego nie umiem porównać do żadnego innego, prac domowe, no i wiek, w którym inaczej postrzega się rzeczywistość. A Wy jak macie z tym? #

ogurkiszony75 +425
źródło: temp_file6364110403219876580
Pobierz

Po dobraniu się do płyty głównej zobaczyłem że jest ślad nadpalenia nad płytką serującą.
Ale jeszcze nie przekreślam jej. Bo pomyślałem że coś innego robi zwarcie które na niej się wypala.
Zacząłem odłączać wszystkie napięciowe wtyczki i szukać winowajcy wywalania korków.
I teraz mam odpięty jeden element który robi zwarcie.
Numer elementu 5874JB2001N - w opisie nazywa się to transformator do lodówki.
Wygląda jak na zdjęciu.
I teraz mam zagwozdkę - po pierwsze dlaczego ten transformator ma tylko dwa piny.
Normalnie transformatory mają cztery dwa na wejściu i dwa na wyjściu.
Jak sprawdzić jego funkcjonalność gdy mam tylko 2 kable.
No i inna zagwozdka - bez tego transformatora i tak lodówka nie działa, więc może się okazać że zwarcie robi coś jeszcze innego.
Ale gdy mam podpięty tylko transformator a odłączone wszystkie inne piny z kompresora, oświetlenia i innych rzeczy - to też wywala korki.
Jak myślicie:
Czy wymiana samego transformatora powinna wystarczyć, czy od razu zamawiać płytę sterującą?
Model płyty EAX65868430-1
Model transformatora 5874JB2001N
Model lodówki GSM960NSBZ
#naprawaelektroniki #elektronika #elektryka #kiciochpyta #agd #lodowka
źródło: EE-02A-TRANSFORMATOR-LODOWKI-LG-5874JB2001N
Pobierz@szejas: a to nie jest jakiś dławik czy coś?
Podpięcie go do płytki puszcza prąd głębiej i do miejsca zwarcia, dlatego wypadają korki.
Kolejne pytanie jeżeli wymienię płytkę na nową. Jak się zabezpieczyć przed ponownym jej spaleniem.
Jeżeli na przykład kompresor jest uszkodzony albo grzałka od no-frost.
To czy mogę podać na nie teraz prąd w trybie odłączonym żeby zobaczyć czy nie zwiera.
pisałeś coś o upaleniu, zobacz przy jakich elementach to występuje
problem jest też taki że jak odlaczysz płytkę to nie będzie zwarcia ale za to nie będzie działać
źródło: aaa
Pobierzźródło: bbb
PobierzPytanie tylko czy ta nowo-kupiona od razu nie powtórzy dzieła poprzedniej, bo jakieś inne zwarcie może być na kompresorze lub grzałce - może podać prąd na te piny i zobaczyć czy działa?.