Wpis z mikrobloga

@fenomen12: tak, depozyty 25k, akcje 75k. Gdzieś widziałem info, że będzie można przekroczyć kwotę 100k i wówczas nadwyżka kapitału co prawda będzie podlegać pod podatek belki, ale pod jakąś zredukowaną stawkę - nie mogę natomiast tego znaleźć więc nie wiem na ile to legitna informacja.
  • Odpowiedz
@Raul77: https://rankomat.pl/finanse/poradniki/osobiste-konto-inwestycyjne-oki-jak-dziala/

"Kwoty przekraczające limit (25 000 zł dla części oszczędnościowej oraz 100 000 zł dla całości aktywów) będą objęte nowym podatkiem od wartości aktywów. Aktualnie mowa o stawce na poziomie 0,8–0,9% rocznie. Danina będzie pobierana od średniej wartości portfela powyżej 100 000 zł. W praktyce oznacza to, że jeśli masz np. 150 000 zł na Osobistym Koncie Inwestycyjnym, a część oszczędnościowa nie przekracza 25 000 zł, to zapłacisz podatek tylko
  • Odpowiedz
dlaczego preferencyjne warunki mają być na podmiotach spoza granic kraju

@rimyi: preferencyjne warunki są dla mnie, nie dla żadnych podmiotów spoza granic kraju, o czym ty mówisz? XD
  • Odpowiedz
@rimyi: no nie potrafie zrozumieć jak można racjonalizować podatek od zysków kapitałowych przymusem inwestowania w POLSCE xDD inwestuje to się w cywilizowanych krajach, z odpowiedzialna polityka monetarną, przyjaznych dla biznesu, bez sraczki legislacyjnej

na szczęście jest beton- 8.5% z wynajmu, prostszy niż banan, ma wsparcie wszystkich partii politycznych xD, i bez podatku po 5 latach
  • Odpowiedz
@urus2137: inwestuj sobie gdzie chcesz, nikt ci nie zabrania tego typie XD Chcesz preferencyjne warunki to lokuj kapitał w kraju.

Na szczęście coraz częściej słyszy się o katastrze to się ukróci domorosłych mcdonaldów myślących, że inwestowanie w betonowe złoto jest złapaniem boga za nogi
  • Odpowiedz
@rimyi: chłop lubi redystrybucje pieniężków przez państwo XD podatek od zysków z opodatkowanych pieniędzy cudowna sprawa, ważne żeby polaczkowi dowalić jak nie chce inwestować w narodowych czempionów i dino, kapitan państwo nie odpuści xD
  • Odpowiedz