Aktywne Wpisy

MonazoPL +177
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: AirPods 4 Citi
Pobierz
Traczex +438
Dobra skończyłem. 3 lata, dużo pracy ale już mieszkam. Dzięki za porady na tagu #budujzwykopem Powodzenia Mirki.
źródło: scaled_1000021155
Pobierz

Z takich czy innych względów nie mam i nie będę jeszcze przez chwilę mieć tynków, ale będę mieć zaraz zrobione posadzki i chciałbym odpalić ogrzewanie podłogowe, muszę więc przygotować narożnik pomieszczenia na kotłownię, ale bez kompletnego wykańczania reszty pomieszczenia. Zamierzam tam zrobić dosłownie 3 metry bieżące zabudowy na taką wysokość, żeby dało się powiesić kocioł i bufor 100L, czyli pewnie 1.8m albo coś koło tego (wyżej są jeszcze rury starej instalacji, które będą później demontowane, ale póki co przeszkadzają), więc to takie absolutnie minimalne wykończenie - trochę "rzeźba", ale niestety niezbędna.
Tu pojawia się pytanie: mam obawy, czy płyty gk, nawet te zielone, nie wciągną mi w przyszłości wody z tynków - słuszna obawa? Jeśli tak, to jak to lepiej zrobić? Płyta budowlana? Glassroc?
I z innej beczki: czy zabudowa na profilach UD50 i dokręcenie pomiędzy nie kawałka płyty OSB w miejscach gdzie będzie wisieć piec i bufor to wystarczające wzmocnienie? Czy lepiej dać tam jakieś profile stalowe na przykład?
Podwójne płytowanie odpada, bo - jak już pisałem - będę zabudowywać tylko kawałek ściany, więc nie mam za bardzo jak tego zrobić, żeby te płyty się sensownie "nachodziły".
Rozważałem kotwienie się do ściany z cegły za zabudową, ale ona trochę się "sypie" przy wierceniu, więc nie wiem, czy nie to lepsze rozwiązanie, nawet jakbym tam dał kotwę chemiczną.
#budujzwykopem #remontujzwykopem
Nie chcę mieć "stopnia" przy posadzce wystającego na ok. 8 cm wzdłuż całej ściany, tylko wolę się zrównać z odsadzką i mieć jedną powierzchnię ściany :-)