Aktywne Wpisy

Daszka +1
#chcepogadac Nocne Polaków rozmowy. Co robicie? Lulacie?

wfyokyga +22
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file497302056630926366
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Podczas aktualizacji (na marginesie to Nobara ma zajebiście nieintuicyjne to okno aktualizacji ) bardzo długo zaczęło pobierać paczki po czym dluuugo "mieliło". Po dłuższej chwili wyskoczył komunikat, że "brak miejsca na dysku", aktualizacje zostały przerwane. W jednym momencie została zapchana cała partycja root 45 GB. ( ͡° ʖ̯ ͡°) Przyznam, że jestem zaskoczony - nie mam pojęcia co się o------o. Co zrobić w tej sytuacji ?
Dane systemu i komputera :
System operacyjny: Nobara Linux 42
Wersja Plazmy KDE: 6.5.2
Wersja Szkieletów KDE: 6.19.0
Wersja Qt: 6.9.3
Wersja j---a: 6.17.7-200.nobara.fc42.x86_64 (64-bity)
Platforma graficzna: Wayland
#linux #kiciochpyta
@Bandurek: nie mam pojęcia co to jest.
Jak tam partycje u ciebie wyglądają? Odpal terminal, wykonaj
lsblkifindmnti wklej tuźródło: lsblk
Pobierzźródło: fn
PobierzPokaż jeszcze
sudo du -shx /*
@Bandurek: odpalić jakiś program pokazujący gdzie i ile jest użytego miejsca.
W gnomie masz apkę "Disk usage analyser" ( https://apps.gnome.org/pl/Baobab/ ).
źródło: image-2_orig
PobierzMam dwa dyski SSD. Na jednym Mint, a na drugim właśnie ta Nobara.
"ty wszystko na / trzymasz?"
Dopiero uczę się w Linuxy ... tak jakoś to mi się wszystko udało zainstalować :>
źródło: s
Pobierzźródło: kol
Pobierzźródło: var
Pobierz@
sudo du -xh --max-depth=4 / | sort -h | tail -20one wylistuje 20 najwięcej zajmujących katalogów. Może to chwile potrwać zanim zbada wszystko.
na system / oraz dla /home tyle GB to za mało. Zapchasz to swoimi danymi. Najlpeiej zrób 40GB dla / oraz dla /home przynajmniej 500GB
@Bandurek: xD
jeśli chodzi o gry (SteamLibrart) to mam je zainstalowane na osobnym dysku (czyli w /run/media/bandurek/e2274694-bc29-48f3-973a-1a8ee8af520d). Jedynie na Steam wskazałem to ścieżkę, żeby dwa razy nie powtarzać instalacji tej samej gry - tym samym Mint i Nobara "zaciąga" grę z tej samej lokacji. Dlatego sam katalog /home (Nobary) nie powinien być zapchany grami ze Steam.
źródło: dfh
Pobierzmusiałem coś s-------ć podczas instalacji z tymi partycjami
źródło: tail
Pobierz@Bandurek: to zobacz w ~ co ci zajmuje 18 GB. Możesz w tym programie co
Generalnie to najwięcej miejsca w /home zajmuje katalog jak na grafice. Tutaj Steam pożera też najwięcej miejsca ale na pewno nie jest to "instalka" gry tylko inne pierdoły które Steam zapisuje.
to co masz na dyskach podmontowanych w /mnt/ (/dev/sda3 i /dev/sda5)? Bo tam też ci sporo miejsca zajmuje.
- migawki systemu (zrobiłem na nie osobną partycje) - 17,3 GB
- jeszcze jedna partycja ... taka wolna na pierdoły ... :> -
źródło: too
Pobierz