Jeżeli plotki się potwierdzą i Polska jako swoje nowe okręty podwodne wybierze szwedzkie A26, to będzie to kompromitacja obecnego rządu oraz wizerunkowy strzał w kolano. Dlaczego? Ten okręt nie istnieje. Szwedzi planują budowę pierwszej jednostki dla siebie do 2031 r., a drugiej do 2035 r. To oznaczałoby, że Polska otrzyma pierwszy okręt około 2040 r. xDDD. A i to w sytuacji, gdzie nie będzie kolejnych opóźnień i ponownych problemów. Tymczasem Marynarka jasno twierdziła, że potrzebujemy pierwszej maszyny jak najszybciej, bo po prostu stracimy ciągłość istnienia sił podwodnych.
Dlaczego w tym świetle rząd miałby dokonać takiego idiotycznego wyboru? Z bardzo prostego powodu: kwestia płatności odsunie się daleko poza kadencję obecnego rządu i to nie będzie ich problem. Nic ich nie interesują zdolności bojowe Wojska Polskiego i zabezpieczenia naszej infrastruktury krytycznej na Bałtyku. Liczy się tylko teraźniejsze spięcie tabelek przez niekompetentnego Domańskiego, który tnie przywileje, podwyższa podatki, a i tak kończy z gigantycznym deficytem.
Nieprawdopodobne, że deklaracje ostatecznego rozwiązania kwestii okrętów podwodnych miałyby się skończyć w taki sposób.
Na czas budowy okrętów dla Polski, Szwedzi mają nam wypożyczyć starszą jednostkę. Wolski pisał o tym na twitterze. Pozwoli to zachować ciągłość naszych zdolności pod wodą. Także, nie jest tak źle jak piszesz
@wjtk123: No niestety ale takie rzeczy nie leżą na półce :) Szwedzkich to chyba nikt na poważnie nie bierze pod uwagę... -koreańskie? Pół świata od nas. W wypadku wojny brak serwisu, remontów :/ Dają pomostowy okręt i obiecują inwestycje w stocznie za 100mln USD. Mamy już kontakty technologiczno-wojskowe. Bardzo szybka realizacja: pierwszy w 6 lat, wszystkie 3 w 8. -hiszpańskie? nie były projektowane na Bałtyk więc biorąc pod uwagę, że dla siebie
Na czas budowy okrętów dla Polski, Szwedzi mają nam wypożyczyć starszą jednostkę.
@BlackGorilla00: Szwedzi mają na rozdanie tylko szroty, które musiałyby pływać jeszcze 15 lat. Do tego mowa o jednej jednostce, co mogłoby funkcjonować przez kilka lat, a nie kilkanaście. Wystarczy jedna awaria i nie będziemy mieli w morzu żadnego OP.
Uwaga zupełnie zbędna, bo istotą tematu jest to, że jedni oferują dostawy w 4-6 lat, a drudzy w 10-15+. Nie będę jednak oceniał co wybrać od strony technicznej, chociaż na papierze najlepsze dla nas byłyby U212NFS i U212CD - mnie po prostu interesuje realna możliwość otrzymania okrętów w rozsądnym terminie, a tego Szwedzi nie są w stanie zapewnić. I
Ja jednak Włochom nie ufam w kwestii budowy okrętów i statków dla Polski od czasów 2RP
Zakładasz że rząd to wie-za pewne słusznie. Natomiast bez konkretnych danych propozycji trochę naciągana jest teza, nawet nie teza tylko już pewność bije z twojego komentarza, że rząd specjalnie wybierze A26 żeby zamydlić oczy i i tak nie zapłacić ...
Zakładasz że rząd to wie-za pewne słusznie. Natomiast bez konkretnych danych propozycji trochę naciągana jest teza, nawet nie teza tylko już pewność bije z twojego komentarza, że rząd specjalnie wybierze A26 żeby zamydlić oczy i i tak nie zapłacić ...
Nikt, kto posiada siły podwodne w stanie agonalnym, nie kupiłby w dobrej wierze okrętu, który zmaterializuje się dopiero za 15
@wjtk123: a od Niemców? Moim zdaniem mają najlepszą ofertę biorąc pod uwagę wszystkie czynniki. ( doświadczenie, technologię, bliskość, 'pomost', kasa zostaje w Europie)
Gdyby Korea była bliżej to bez wahania brałbym Koreańskie bo też mają świetną ofertę. (niby w offsecie dają 100mln USD na serwis na miejscu i rozbudowę infrastruktury stoczniowej dla ewentualnych okrętów nawodnych w ich technologii których również potrzebujemy )
a od Niemców? Moim zdaniem mają najlepszą ofertę biorąc pod uwagę wszystkie czynniki. ( doświadczenie, technologię, bliskość, 'pomost', kasa zostaje w Europie)
Mnie się podoba, ale U212CD jest bardzo drogi, właściwie najdroższy spośród wszystkich oferowanych maszyn. Dlatego U212NFS jest dobrą alternatywą. Jeśli ci się nie podoba, to polecam poniższy wpis, który nieco naświetla zalety tego okrętu. I ogółem Włochy to zbrojeniowy gigant i bardzo dobry
I kolejna "reklama", tym razem cycochy. Dostanę 18+ za reklamę, którą mi wyświetliło na portalu wykop.pl? Napisz słowo na "m" dostaniesz bana, ale wyświetlanie scamu jest już git. #wykop
Dlaczego w tym świetle rząd miałby dokonać takiego idiotycznego wyboru? Z bardzo prostego powodu: kwestia płatności odsunie się daleko poza kadencję obecnego rządu i to nie będzie ich problem. Nic ich nie interesują zdolności bojowe Wojska Polskiego i zabezpieczenia naszej infrastruktury krytycznej na Bałtyku. Liczy się tylko teraźniejsze spięcie tabelek przez niekompetentnego Domańskiego, który tnie przywileje, podwyższa podatki, a i tak kończy z gigantycznym deficytem.
Nieprawdopodobne, że deklaracje ostatecznego rozwiązania kwestii okrętów podwodnych miałyby się skończyć w taki sposób.
#marynarkawojenna #wojskopolskie #militaria #wojna #baltyk #polska
Szwedzkich to chyba nikt na poważnie nie bierze pod uwagę...
-koreańskie? Pół świata od nas. W wypadku wojny brak serwisu, remontów :/ Dają pomostowy okręt i obiecują inwestycje w stocznie za 100mln USD. Mamy już kontakty technologiczno-wojskowe. Bardzo szybka realizacja: pierwszy w 6 lat, wszystkie 3 w 8.
-hiszpańskie? nie były projektowane na Bałtyk więc biorąc pod uwagę, że dla siebie
@BlackGorilla00: Szwedzi mają na rozdanie tylko szroty, które musiałyby pływać jeszcze 15 lat. Do tego mowa o jednej jednostce, co mogłoby funkcjonować przez kilka lat, a nie kilkanaście. Wystarczy jedna awaria i nie będziemy mieli w morzu żadnego OP.
Uwaga zupełnie zbędna, bo istotą tematu jest to, że jedni oferują dostawy w 4-6 lat, a drudzy w 10-15+. Nie będę jednak oceniał co wybrać od strony technicznej, chociaż na papierze najlepsze dla nas byłyby U212NFS i U212CD - mnie po prostu interesuje realna możliwość otrzymania okrętów w rozsądnym terminie, a tego Szwedzi nie są w stanie zapewnić. I
Ja jednak Włochom nie ufam w kwestii budowy okrętów i statków dla Polski od czasów 2RP
"Plotka głosi" że Konfederaci wysadzają
Nikt, kto posiada siły podwodne w stanie agonalnym, nie kupiłby w dobrej wierze okrętu, który zmaterializuje się dopiero za 15
Gdyby Korea była bliżej to bez wahania brałbym Koreańskie bo też mają świetną ofertę. (niby w offsecie dają 100mln USD na serwis na miejscu i rozbudowę infrastruktury stoczniowej dla ewentualnych okrętów nawodnych w ich technologii których również potrzebujemy )
Jeżeli to miało by być faktycznie 15 lat
Mnie się podoba, ale U212CD jest bardzo drogi, właściwie najdroższy spośród wszystkich oferowanych maszyn. Dlatego U212NFS jest dobrą alternatywą. Jeśli ci się nie podoba, to polecam poniższy wpis, który nieco naświetla zalety tego okrętu. I ogółem Włochy to zbrojeniowy gigant i bardzo dobry