Wpis z mikrobloga

Jaki srodek dolac do paliwa zapobiegawczo do przeczyszczenia wtryskow wtryskow i czy warto? Samochod stary ale jezdzi. 2008r 220kkm przebiegu, nie zbiera sie jak 10 lat temu ale nie zamierzam w niego juz inwestowac, chodzi jedynie o zapobieganie i wydluzenie zywota. Czytalem, ze dolewa sie oleju 2T do pelnego wlewu paliwa?

#pytaniedoeksperta #samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
#pytanie
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niedasieukryc: nie wiem jak masz filtr paliwa ale najlepiej to jak masz możliwość to zalej ta płukanka filtr przy wymianie. Wtedy chwilę pochodzi na czystym środku. To najłatwiejsza wersja bo poziom wyżej to już wpinanie się w węże żeby chodzil na srodku
  • Odpowiedz
Jeżeli sam takie rzeczy ogarniasz a nie u mechanika, a wymiana trwa 3 min (nie wiem jakie auto) to jednak poszedłbym w to. Filtr pewnie sporo tańszy od tego specyfiku a na zimę i tak nie zaszkodzi wymiana.
Ja w dieslu wymieniałem co 15-20k
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: a co czasy wtrysków są złe że chcesz czyścić, pod kompa sprawdzić jakie są czasy, jak w normach czy bliskie idealnych to nie ma po co, jeszcze skąd indziej jakiś syf się rozpuści oderwie i Ci właśnie uszkodzi wtryskiwacze.
  • Odpowiedz
@r5678: Raczej ok, obroty nie falują. Nie zbiera się jak 10 lat temu od zera ale to może być turbina, dpf, jest egr zaślepiony. Nie mam zamiaru tego rozgrzebywać bo jeździ a planuję zakup nowszego w ciągu 3 lat. Tego na co dzień nie używam a na trasy jeszcze wystarcza.

W tym roku też przez dwa pełne wlewy dodawałem taki środek wspomagajacy wypalanie dpf K2 DPF. Nie wiem czy to
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: u mnie w 20 letnim busie vw miałem korekty wtrysków w okolicach 1.8, po regularnym stosowaniu (raz na 5-6 pełnych baków) wyżej podlinkowanego liqui moly spadły mi na okolice 0.7-0.8. Więc chyba warto
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: raczej do oleju nic takiego bym nic nie wlewał. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa ale np. te uszczelniacze do chłodnic znane są z doprowadzania do powolnej śmierci silnika
  • Odpowiedz
@tullion: do chłodnic to tak, one szczególnie zapychają nagrzewnice, chodziło mi właśnie o olej aby uszczelniło bo pewnie coś już przecieka z uszczelki pod głowicą ale to też pewnie olej rozrzedza? no nie wiem
  • Odpowiedz