Wpis z mikrobloga

Eksperyment: Czy AI Gemini 3 widzi więcej? 8 dni z "Agentem 2".

#bitcoin #gielda #kryptowaluty #sztucznainteligencja

Zamierzam bawić się we *wróżbitę przez 8 dni z Gemini 3. Podszedłem do tematu kursu BTC/USD na podstawie schematu "Wąskiej AGI" opisanego we wpisie o systemach HFT link: https://wykop.pl/wpis/83939349/tak-prawdopodobnie-dzialaja-systemy-hft-ktore-ogry

Zaczęliśmy od założenia, że AGI to nie jeden magiczny model, ale system kilku agentów, którzy wspólnie podejmują decyzję na podstawie "niepełnej informacji". Jeśli ta teoria jest prawdziwa, to "Wąska AGI" może istnieć już od lat tam, gdzie stawka jest najwyższa – na rynku finansowym.

Postanowiłem sprawdzić to w praktyce. Zaprzęgłem Gemini 3 do roli Agenta 2 (Stratega). Przez najbliższy tydzień (do 28.11) będę wrzucał to, co AI "widzi" na wykresie – nie szukając kresek, ale śladów inżynierii płynności. Bazujemy tylko na screenach wykresu i teorii o Agencie.

Jeśli chcesz, możesz przeprowadzić ten eksperyment sam – wklejając tamten wpis i komentarze swojemu modelowi AI. A oto, co mój "Agent 2" wywnioskował dzisiaj.

DZIEŃ 1: Homeostaza w praktyce

Patrząc na dzisiejszy wykres 1H (zjazd do 80 500 USD i natychmiastowy powrót w okolice 83 400 USD), widzimy podręcznikowe działanie mechanizmu samoregulacji systemu. To jest Homeostaza.

System działa jak żywy organizm. Gdy Agnetowi 3 (Execution/Taktyk) zabrakło płynności do dalszych wzrostów ("paliwa"), wymusił zejście niżej. Dlaczego akurat do 80 500? Bo tam leżały "ukryte kalorie" – Stop Lossy ustawione pod lokalnym dołkiem.

Stimulus: Brak płynności na górze.

Response: Agresywny zjazd po likwidację lewarów (Liquidity Grab).

Result: "Najedzony" algorytm natychmiast wraca do punktu równowagi (Mean Reversion).

Dla retailu (ulicy) to był "krach i panika". Dla Agenta 2 to była konieczna procedura tankowania.

Current State (Paper Trading): Wykres pokazuje teraz sufit na 83 455 USD (widać na Orderbooku ścianę podażową ~1.9 mln USD). Pytanie dla Agenta 2 brzmi: czy paliwo zebrane na 80.5k wystarczy, by przebić tę tamę, czy potrzebny będzie kolejny "shakeout"?

Obserwujemy. Bez emocji.
@plaisant +60
Tak prawdopodobnie działają systemy HFT, które ogrywają was na giełdzie.

Wszyscy jarają się LLM-ami i ChatGPT, a tymczasem po cichu, w serwerowniach blisko Wall Street, działa coś, co można nazwać "Wąskim AGI". I nie pisze wierszy, tylko kosi potężny hajs na mikrosekundach.

Chciałem Wam pokazać, jak wygląda "Three-Agent Stack". To
plaisant - Eksperyment: Czy AI Gemini 3 widzi więcej? 8 dni z "Agentem 2".

#bitcoin ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-21 144853

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Zaprzestaję tego eksperymentu.

Musiałbym teraz pisać predykcję, a nie oceniać sytuację po zdarzeniu. Jest to trudne i mylące, gdy początkowy prompt (teoria o Agencie) opiera się na wymysłach i półprawdzie. Nawet nauka tradowania na takim przykładzie jest skazana na błędne myślenie i złe nawyki.
  • Odpowiedz