Wpis z mikrobloga

Cześć, jest tu może ktoś kto zna się na podłogach drewnianych/deskach warstwowych? Otóż mam od 1,5h roku na podłodze deskę warstwą dębową wykończenie lakier ultramatowy. Świeżo po położeniu była super ładniutka, ale bardzo szybko (myślę, że już po ok. miesiącu) zaczęła ciemnieć. Nie była jakoś często myta (ok. raz w miesiącu średnio) i zawsze do mycia używany był środek rekomendowanego przez producenta - Blanchon Cleaner Lisabril (https://www.blanchon.pl/cleaner-lisabril.html) - używany zgodnie z instrukcją.

Fakt faktem, szybko robi się brudno i jest często odkurzane, bo naprzeciwko trwają budowy, więc sporo się kurzy i mnóstwo pyłu w powietrzu, ale to jak te deski wyglądają teraz to jest jakaś masakra. Wygląda to na bród, ale nie da się tego domyć.

Da się coś z tym zrobić? Da się to jakoś wyczyścić, żeby nie uszkodzić podłogi?

Oczywiście zdawałem sobie sprawę ze wszystkich wad podłogi drewnianej etc., ale nie czegoś takiego. No i jeszcze kwestia wykończenia, wzięty został lakier właśnie z uwagi na to, że będzie nieco łatwiejszy w utrzymaniu, a teraz trochę żałuję bo mam wrażenie, że w przypadku oleju/olejowosku nie byłoby takiego problemu.

W załączniku porównanie kilku desek co zostały z montażu do aktualnego stanu podłogi.

Halp.

#remontujzwykopem #podloga #parkiet #parkieciarz
Lempek - Cześć, jest tu może ktoś kto zna się na podłogach drewnianych/deskach warstw...

źródło: IMG_6080

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lempek: drewno ciemnieje, dębina jest drewnem, które ciemnieje dość wyraźnie, zwłaszcza te odmiany jasne. Przy oleju byłoby dokładnie tak samo. Chciałeś jasną podłogę to było brać np. klon. Albo jesion, jeśli słoje nie są problemem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: wydaje mi się, że to jest kwestia brudu. Ta podłoga po prostu wydaje się brudna. Tylko dlaczego tak jest? Jasne, deski są szczotkowane przez co mają takie mikro rowki, ale myślałem, że wykończenie lakierem te rowki "wypełni". A tak to zbiera ta się brud i nie da rady tego domyć.
  • Odpowiedz
@Lempek jak nie schodzi przy myciu to żaden brud tylko naturalne garbiniki (taniny) w drewnie dębowym które wychodzą po reakcji z wodą.
Była wykonana pielęgnacja po montażu podłogi? Bo często jest tak, ze producenci fabrycznie nakładają 7 wartw lakieru gdzie w rzeczywistości tego lakieru prawie nie ma i zwlaszcza przy postarzanej desce wychodzą takie kwiatki.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lowca90:

Była wykonana pielęgnacja po montażu podłogi?

No nie, właśnie w sklepie mówili, że absolutnie nic nie trzeba robić, ewentualnie za jakieś 10 lat ponownie lakierować.

Znajomi chyba kładą ten sam wzór, tylko olejowosk, zobaczymy po czasie czy im też ściemnieje.
  • Odpowiedz
To, że drewno delikatnie zmienia kolor pod wplywem promieni uv to proces naturalny niezależnie od tego czym jest wykończone. To, ze Twoja podłoga wyglada na brudną to inna sprawa kaloszy. Moim zdaniem po montażu powinna być zrobiona pielęgnacja w celu zabezpieczenia mikroszczelin przed wodą. Jest to szczególnie ważne przy podłogach szczotkowanych. Wtedy w porach nie miałbyś tych czarnych śladów. Zaproś jakiegoś sensownego parkieciarza z okolicy to może się uda to zmyć agresywna
  • Odpowiedz