Aktywne Wpisy

Sonny86 +1139
źródło: scaled_1000024899
Pobierz
klaudia-hadalala +18
Dzisiaj sprzątałem u mamy na strychu. W rogu, za starymi nartami, stała szafa. Ta sama, którą mój ojciec przywiózł na początku lat 90. Nie ruszałem jej od lat. Pamiętałem, że skrywała skarby.
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
Otworzyłem drzwi i ten zapach. Kurzu, starych gazet i... magii.
• Kasety VHS opisane flamastrem: "Matrix bootleg", "Terminator 2 Polsat", "Wakacje 98". Czasem zastanawiam się, ile razy przewijałem ten "bootleg" ołówkiem, żeby oszczędzić baterie w walkmanie.
• Worek z klockami Lego. Ale nie
źródło: IMG_4156
Pobierz

@korkyx poleca IKEA - nie wiedziałem że tyle tego mają, sprawdzam i jako standard komunikacji jest Matter u nich aktualnie - brnąć w Matter we wszystkim? To jest własna bramka ale i tak to bazuje na Wifi ale własnym, tak?
Dotąd mam różne na Wifi dla Tuya, przechodze na HA ale jeśli 100% światło IKEA to może zostałbym w ich apce. Tylko że fajne są te bajery innych marek też. Z włącznikami radzicie też wszystko na Matter? W istniejącej instalacji mógłbym stosować np Shelly ale chyba lepiej od razu przechodzić wszędzie na Matter?
#zigbee #homeassistant #smarthome #oswietlenie #matter
inne rzeczy - radary obecności 5,8,10,24ghz warto mieć już na czym innym (osobiście wolę wifi - bo
Odradzałbym też mniej popularne rozwiązania (nawet nie znam tego miboxera) - bo mocno ograniczasz sobie ilość integracji, możliwości
Co do Ikea, to aktualnie wyprzedają rzeczy z zigbee i wprowadza matter - widzę na reddicie, ze ludzie wykupują ile wlezie urządzeń z zigbee ;)
Ja w tym momencie brałbym koordynator który wspiera
a tak poważnie. kupuje tanie z aliexpress w bundlach, ale jest pare warunków. koniecznie na AA/AAA (bo baterie CR są drogie i nie trzymają tak długo). jeśli majfrend ma do wyboru (w zigbee) opcje tuya albo zigbee2mqtt - to zawsze wybierasz tą drugą.
matter ma pare ograniczen - np systemowo ograniczoną ilość entities które wystawiają czujki -
@rhqq: Nie nie, nic z Aliexpress i na bateriach, o to właśnie chodzi. To jest jedyna wada rozwiązań urządzeń z IKEA jak widze (choć mam pilot w kuchni i trzyma na baterii długo).
Mam osobne 2 domy jeszcze i chodzenie tam żeby wymienić bateryjki to absurd
@Saeglopur: no tak, tylko mi wszystko trzyma już 3. rok i wymieniałem tylko baterie tam gdzie dałem aku. wiekszosc
@rhqq: No to jest super, zapisuje :)
Ja w paru urządzeniach stosuje akumulatorki bo chce być od zawsze możliwie ekologiczny i koszt ponoszę raz ALE mam wrażenie że akumulatorki działają znaaaaacznie krócej. A oprócz tego dochodzi u mnie to że ja
swiatla, sztuk 7: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/LED2005R5_LED2106R3.html#ikea-led2005r5%252Fled2106r3
czujnik/radar obecnosci: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/ZY-M100-L.html#tuya-zy-m100-l (notka: 1 w sieci max, one dość gadatliwe są - planuje dorzucić ze dwie sztuki, ale na drugim donglu, może na zha je bede trzymać wtedy na innym bandzie. druga opcja to po wifi je mieć - może wystrugam na esp32)
czujki pir, mam różne, teraz same na AAA, ale tutaj jest jedna z pierwszych które kupiłem, dalej na oryginalnej