Wpis z mikrobloga

Dlaczego w zamkach głównych w drzwiach rzadko stosuje się wkładki z gałką?

Zauważyłem, że w drzwiach wejściowych w zamku głównym prawie zawsze montuje się wkładki dwustronne, a gałka pojawia się najwyżej w zamku pomocniczym (górnym). Dotyczy to nawet drzwi bez przeszkleń i wkładek dobrej jakości, gdzie gałka nie obniża bezpieczeństwa.

Z czego wynika?

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kulek1981: Gałka tylko na dole to przy małych dzieciach faktycznie wada. Jednak można założyć gałkę na dole i na górze, co rozwiązałoby problem — ale nigdy nie widziałem drzwi z dwiema gałkami.
  • Odpowiedz
  • 0
@wujek_srednia_rada: Można mieć wkładkę z gałką, w którym zamku się chce, ale jednak ludzie jakoś nie montują np. dwóch wkładek z gałką czy tylko w zamku głównym.
Nie wynika to raczej z ceny, bo z gałką czy bez kosztuje tak samo — przynajmniej we wkładkach, które sprawdzałem.
  • Odpowiedz
  • 0
@wujek_srednia_rada: Jak ktoś zamyka na dwa zamki to dwie gałki wygodniej.
Jednak mi głównie chodzi o to dlaczego praktycznie nikt nie montuje w zamku głównym (pod klamką, często dającym większe bezpieczeństwo w np. rygle w kilku punktach drzwi) a w zasadzie tylko w pomocniczym (czyli górnym)
  • Odpowiedz
@pangolin zamontowalem na dole bo mi wygodniej ale fakt to moze byc utrudnienie przy dzieciach. Mnie bardziej dziwi czemu baardzo rzadko montuje sie lancuszek antywlamaniowy do uchylania drzwi. To jest wazniejsze imo bo wystarczy kupic na allegro za 50 ziko koszulke z logo firmy kurierskiej zeby sie w----c na ostro 99% ludzi do domu
  • Odpowiedz
  • 1
@Kulek1981: Pytanie nie brzmi, po co mieć dwie gałki, tylko dlaczego osoby niemające małych dzieci nie montują gałki na dole, w „mocniejszym” zamku, tylko wyłącznie w tym górnym.
  • Odpowiedz
@pangolin Ja ludziom montowałem tam, gdzie było logiczniej. Jak brali zamek wielopunktowy, to na dole, jak zwykły, to w zależności od potrzeb. Ale nie było zwykle u góry czy zwykle na dole, różnie wychodziło. Może po prostu masz takie szczęście i trafiasz na drzwi z gałką w tym miejscu ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz