Wpis z mikrobloga

Dziś obejrzałem materiał Cymcyka o indeksach i trochę mnie tym zaintrygował

https://www.youtube.com/watch?v=hVaMPbSyA18

I tak się zastanawiam, czy spółki typu MSCI Inc to nie jest idealna spółka do wrzucenia do portfela długoterminowego. Ta spółka nie dość, że zarabia na subskrypcji swojego indeksu, to jeszcze ma % od aktywów każdego etf, które z niego korzystają, a patrząc na popularność chociażby ishares acwi, to z każdym rokiem będą mieć coraz większy przychód, przy kosztach, które są pomijalne. Nawet w czasie bessy i tak spółka będzie zarabiać na licencjach.

Screen przychodów z filmiku

#gielda
pepedros - Dziś obejrzałem materiał Cymcyka o indeksach i trochę mnie tym zaintrygowa...

źródło: {99F4DC78-4A60-40B3-972E-D9EC935587DC}

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pepedros: w długim terminie jak najbardziej jest sens się nią zainteresować. Ona powinna rosnąć, regularnie wypłaca dywidendę i ... to wszystko. Tutaj raczej szalonych wzrostów nie będzie. To jest taka spółka w stylu Buffeta, nudna, rosnąca systematycznie ale wolno. Jak masz horyzont min 10 lat to jest OK.
  • Odpowiedz
@pepedros: Nie oglądałem filmiku, więc nie wiem czy nie zostało poruszone ale problem z MSCI jest taki, że zdziera dużo z funduszy. Z punktu widzenia spółki fajnie ale z punktu funduszy mniej, jeśli zaczną się popularyzować inne indeksy, jak niemiecki Solactive (np. ostatnio często wspominany ETF - WEBN - z niego korzysta), który ma o wiele korzystniejszy model opłat, to fundusze mogą zacząć uważać, że przepłacają u MSCI i naciskać
Asceus - @pepedros: Nie oglądałem filmiku, więc nie wiem czy nie zostało poruszone al...
  • Odpowiedz