Wpis z mikrobloga

Podpowie mi ktoś jak najlepiej płacić kartą revoluta za granicą? Chodzi mi o to czy jest potrzeba zakładania dodatkowego konta w walucie obcej na przykład w euro czy po prostu wystarczy mi domyślne konto w złotówkach i jest to jakoś automatycznie przeliczane po aktualnym kursie revoluta?

#revolut
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mozolekks: Skoro jak Ci braknie na walutowym to idzie ze zlotowkowego to chyba raczej doa sie placic zlotowkowym. Ale to bys musial poczytac czy w takim wypadku nie biora jeszcze jakies prowizji.

A tak z ciekawosci to jaki widzisz problem w walutowym?
Ja mam EUR, SEK, CZK, HUF, i jak gdzies jade to se przelewam ze zlotowkowego.

I pamietaj ze kurs revoulta jest w weekendy nieco gorszy i biora oplate.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: Nie widzę większego problemu w rachunkach walutowych, ale po prostu zastanawiam się czy jest sens zakładać dodatkowe konto dla kilku płatności w ciągu jednego/kilku dni będąc gdzieś po prostu tyle co w trasie.

Czyli czysto teoretycznie poza weekendami kurs automatycznego przewalutowania jest taki sam jakbym ręcznie wymieniał walutę i nie ma innych opłat?
  • Odpowiedz
Czyli czysto teoretycznie poza weekendami kurs automatycznego przewalutowania jest taki sam jakbym ręcznie wymieniał walutę i nie ma innych opłat?

@Mozolekks: nie. jak placisz za cos 10 eur, to masz gorszy kurs niz jak placisz za cos 1000eur lub jak wymienisz 1000eur wczesniej. generalnie kurs revoluta nie jest teraz najlepszym na rynku
  • Odpowiedz
@rtg_: @Mozolekks O ile dobrze kojarze to za przewalutowanie w weekend wzieli mi prowizje. Ale ja walutowalem na konto a nie ze placilem zlotowkowym.

Ale wcale bym sie nie zdziwil jakby przy placeniu zlotowkowym tez brali prowizje (w koncu to tez przewalutowanie). Ale to tylko moje domysly.
  • Odpowiedz
@Mozolekks: jeśli chodzi o niewielkie transakcje to nie musisz zakładać osobnych kont walutowych, Revolut będzie na bieżąco konwertował że złotówek. Przy większych płatnościach warto założyć konto w docelowej walucie i wymienić z góry przewidywaną kwotę wydatków przy dobrym kursie. W weekendy w Revolucie jest 1% dodatkowej prowizji.
  • Odpowiedz
@gorzki99: Nie ma znaczenia, czy to operacja wymiany (z konta PLN na konto w walucie) czy transakcja kartą w obcej walucie rozliczona z konta w PLN. Poza weekendami (i pod warunkiem, że mieścisz się w limicie darmowego przewalutowania w swoim planie) nie ma prowizji za przewalutowanie.

@Mozolekks: Tak jak pisze @rtg_ na kurs w jakimś stopniu wpływa kwota operacji, ale generalnie sprowadziłbym to do prostej zasady:
  • Odpowiedz