Wpis z mikrobloga

#bieganie

Po latach palania szlugów uznalem, ze bede palil szlugi, ale przy okazji sobie pobiegam. Czy moj profesjonalny plan treningowy- codziennie 5km w 30 minut na wyrobienie kondycji jest ok, czy da sie to lepiej zrobic, biorac pod uwage slaby stan pluc?
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 30
@cichyyx: na początek warto zrobić marszobiegi. I to nawet co 2-3 dni a nie codziennie.

I powoli powoli do przodu. Człap człap i za kilka miesięcy będzie git.

:)
  • Odpowiedz
@cichyyx: nawet nie chodzi o palenie tylko pozostałe części człowieka. Te ruchome.

Tak naprawdę to wstać i iść pobiegać na 5km i 30 min to może osoba zdrowa i trochę wysportowana. W przeciwnym razie po max kilku tygodniach kontuzja i potem 0 ruchu przez dłuższy czas.

To trzeba na spokojnie. Palenie pewnie nie pomaga więc można przy okazji się ograniczyć. Ale przed maratonami czy nawet ultra można spotkać popalajacych
  • Odpowiedz
@cichyyx zazdrośnicy ci piszą że źle, bo sami nie są w stanie utrzymać takiego tempa po roku treningów xD biegaj bez zwracania uwagi na malkontentow
  • Odpowiedz
@cichyyx: Palę od jakichś 10 lat. Kilka miesięcy temu zacząłem biegać. Na początku lekkie truchty po 2, 3 km co drugi dzień, pamiętaj że organizm potrzebuje regeneracji. Gdy dobijałem do dystansu 5 km bez przystanków ułożyłem plan treningowy na kolejne tygodnie z pomocą chataGPT. Bieganie nadal w co drugi dzień, obowiązkowe rozgrzewki przed każdym biegiem, raz w tygodniu robię interwały, raz długi bieg(taki powiedzmy prawie do granicy możliwości, dopóki nie
  • Odpowiedz
  • 0
@4mmc-enjoyer no zawsze tak robie i mi wychodzi srednio te 30+/- min i 5 km, dalej to ciezko z plucami. Teraz czytam, ze mozna kontuzji dostac, ale to nie mam pojecia czy wolniej wystaeczy biec, czy zwyczajnie co srugi dzien. Nie chce sie bawic w te marszobiegi, bo mnie to nudzi, a tez mam 77 kg, wiec ulancem nie jestem
  • Odpowiedz
@cichyyx: palenie papierosów nie przeszkadza w robieniu ćwiczeń treningów robienia kondycji.
Ja osobiście preferuję siłownie i szeroki wachlarz ćwiczeń na różnych maszynach czy wolnych ciężarach, biegam na bieżni.
Jakbym miał biegać pod dworze to bym nie biegał.
  • Odpowiedz