Wpis z mikrobloga

#steamdeck ten headset vr podobno lata na ARMie i ma gry tłumaczone z windowsa na linuxa i z x86 na arm, to chyba znak że Steamdeck 2 będzie na ARMie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Andr3v: o kurde, mam trochę gorszą wersje tego w tablecie, no to ciekawe, steam os w takim razie przeportowany na arm, ciekawe czy np za jakiś czas na handheldach z androidem się nie pojawi jakis sposób na zainstalowanie tego
  • Odpowiedz
@kromeczek: dość podobny hardware ma Quest 3. Możesz poszukać porównań między tytułami odpalonymi na nim, a na PC (VR). Typu Alien, Metro VR czy Arken Age.
  • Odpowiedz
  • 1
@Andr3v: ciekawi mnie bardziej ta emulacja gier z windowsa, pokazali tylko na hadesie, na handheldach z androidem ten soft do emulacji gier z windowsa dosyc mocno się rozwija i da sie już troche pograć a to są jakieś amatorskie projekty open source, także jak oni się za to zabierają to sugeruje monco że steamdeck 2 moze być na ARM zbudowany z taką własnie emulacją, byłby świetnie patrząc na zastój w
  • Odpowiedz
@Andr3v: Tylko tyle ze quest 3 nie odpali gier z PC na samych goglach. Mozesz strumieniować ale nie odpalisz wewnątrz nich a ten steam frame jak najbardziej
  • Odpowiedz
@ChojaK: no tak, mogłem to doprecyzować. Chodziło mi o porównanie natywnych aplikacji na Questa 3 vs natywne na PC. Niby tytuły te same, ale różnica w kodzie będzie znacząca.
Chyba, że wyjdzie Steam OS na Questa xD
  • Odpowiedz
ten headset vr podobno lata na ARMie i ma gry tłumaczone z windowsa na linuxa i z x86 na arm, to chyba znak że Steamdeck 2 będzie na ARMie

@kromeczek: raczej mało prawdopodobne bo to jest dodatkowy narzut, ale już teraz możesz na androidzie odpalać niektóre gry z steama z windowsa i to działa tylko nie jest to aż niezawodne jak proton na linuksie na x86.

te gogle to podejrzewam
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12: nie mają bo mają jakiegoś midrange snapdragona, ale podobne snapdragony potrafią obecnie na handheldach z PC emulować całkiem dużo gierek z PC w tym jakies gta 5, wiedzmina 3 itd, i to wszystko na translacji zrobionej przez community a tutaj jednak ogromna firma, z doświadczeniem, środkami i ludzmi którzy mogliby to ogarnąć, i jest to możliwe ze Apple bardzo ładnie ogarnęło translacje z X86 na ARM przy niewielkim spadku
  • Odpowiedz