Aktywne Wpisy
lenovo99 +2
Jaka gra na początek przygody z planszówkami? Coś do 100 zł żeby było od 2 do 4 osób.
#grybezpradu #gryplanszowe
#grybezpradu #gryplanszowe

Majku_ +6
Wybaczcie, ale czegoś tu nie rozumiem ¯\(ツ)/¯
Kaja i Krystian - w ostatnich dniach przewinęło się tu wiele krytycznych komentarzy na temat Krystiana. Że taki a taki, że w twarz nie powie, że za plecami, że coś tam. A Kaja? Wszelka krytyka w zasadzie się rozmyła, bo "no po prostu taki ma charakter".
Zgoda, w ostatnim odcinku Krystian odwalił mocno, w poprzednich też zaczął się napędzać - słabe zachowanie z jego strony. Ale to
Kaja i Krystian - w ostatnich dniach przewinęło się tu wiele krytycznych komentarzy na temat Krystiana. Że taki a taki, że w twarz nie powie, że za plecami, że coś tam. A Kaja? Wszelka krytyka w zasadzie się rozmyła, bo "no po prostu taki ma charakter".
Zgoda, w ostatnim odcinku Krystian odwalił mocno, w poprzednich też zaczął się napędzać - słabe zachowanie z jego strony. Ale to

16dysków po 4TB = 64TB danych. Oczywiście w RAID, więc mniej troszeczkę danych.
Wkurzający jest profesjonalism i dążenie do perfekcji. Mam już NAS'a co ma 50TB, ale.... co jeśli mi on padnie totalnie? To stracę dane... Więc muszę budować kolejnego NASa , gdzie będzie przechowywał snapshoty ZFS'a.
Ale ten będzie uruchamiany na godzinę codziennie tylko, bo energia droga ;(
A później.... a co jeśli chałupa mi się spali? To muszę mieć backup u rodziców xD I tak dalej...
#homelab #whocares
źródło: image
Pobierzźródło: image
Pobierz@new-object: lepiej 4 dyski po 16TB, zużyją 4x mniej prądu (ʘ‿ʘ)
1. Jakiego hardwareu używasz do swoich NASów i ile Ci zużywają energii?
2. Jakiego softu używasz do Tworzenia backupów?
3. Jak testujesz, czy Twoje backupy są OK i będziesz mógł przywrócić z nich dane?
@vesseloflight: główny serwer to "12 x AMD Ryzen 5 PRO 5650G" gdzie mam 50TB. Później drugi serwer gdzie mam kolejne 40tb i jest to Fujitsu PRIMERGY RX2450 M2 i mam nan ich proxmoxa.
Do backupu - teraz będę szukać. Ale raczej skorzystam albo z truenasa albo z proxmox backup server.
@new-object: Oj xD Jak coś fajnego wymyślisz to daj znać, bo sam stoję przed takim wyzwaniem.