Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +114
Od kilku dni w polskim internecie jest gigantyczny kwik o tę grafikę.
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
źródło: e3e8b5c9aace5a93c95bdbdc6c67ce8ebac3d0b7efda822d48727dd6207f1483
Pobierz
chalwaklb +46
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

AI jest ustawione na historyczne, a mimo to… mamy prawosławnych Osmanów (Kontantynopol jest jednak pod władzą muzułmanów, bo rządzą nim Mamelucy). I takich kwiatków jest więcej. Na przykład Szwecją rządzi gość z dynastii Piastów, który jednak nie jest ani Polakiem, ani Szwedem… tylko Grekiem. xD Władca Kastylii (bo Hiszpania nie powstała) przyjął natomiast jest Andaluzyjczykiem, ale przyjął jedną z religii rdzennych mieszkańców Ameryki.
Jeśli idzie o Polskę — u nas nie rządzi Piast, tylko jakiś lokalny szlachcic. Sama dynastia Piastów rozrosła się jednak potężnie na Europę, zasiadają na tronach Anglii, Szwecji, Mediolanu. Polska postanowiła zostać potęgą kolonialną i kolonizuje sobie wschodnią Kanadę, gdzie ma już całkiem spore posiadłości. Na podwórku krajowym radzi sobie średnio: od strartu gry zdobyła tylko Pomorze, część Halicza i Wołynia, unii z Litwą brak.
Dalej na wschód jest jeszcze gorze. Złota Orda dalej istnieje, co kilka lat wpadając w wojnę domową. Moskwa i Nowogród trochę urosły, ale nadal płacą trybut Ordzie. xD
Jeszcze nawiązując do kolonizacji - papież chyba pozazdrościł sukcesów Polakom i aktualnie kolonizuje Wenezuelę i Kolumbię. Malutka Florencja kolonizuje zaś RPA.
Jedyny plus jest taki, że gra jest bardzo stabilna - ani razu się nie wykrzaczyła.
Obecnie gra jest na 1720 r. Pewnie doprowadzę tę symulację do końca. Macie jakieś pytania? Chcecie zobaczyć jakąś część mapy?
#eu5 #europauniversalis
źródło: PrawosławniTurcy
PobierzBTW dalej mozna edytowac w notatniku pliki z wydazeniami? Jesli tak no to łatwo mozesz gre dopasowac tak jak chcesz, zwiekszaja szanse ze AI wybierze te opcje ktora bys chcial.
@JanLaguna: Pokaz co nalezy do Piastow ;)
@chciwykrasnolud: Nie mam problemu z tym, że historyczne AI zbaczałoby w pewnych warunkach i w ograniczonym zakresie ze ścieżki historycznej. Ale tutaj mamy historyczne AI, które zachowuje się jak ahistoryczne. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: obraz
Pobierz@chciwykrasnolud: Póki co to strzelę historyczną symulację w EU4. Już pomijając kwestię historyczności, to nie napisałem tego w poście, ale mój główny zarzut jest taki, że w grze AI stawia na bardzo ograniczoną konsolidację. Np. taka Moskwa zbiera część ziem ruskich, ale nie rzuca wyzwania Ordzie. Podobnie na Wyspach - Anglia i Szkocja okopują się na swoich pozycjach i nie walczą o dominację
Minusem jak na razie jest beznadziejny balans, dość bierne boty, trochę za łatwy do zdominowania handel i kilka mniejszych błędów.
Ja daję paradoxowi kilka miesięcy na poprawę, nie jest źle jak na vanille, a z każdą łatką jest tylko lepiej.
@To_ja_moze_pozamiatam: Oczywiście, ale tutaj mamy cały splot nawet nie tyle, że niehistorycznych, co po prostu absurdalnych decyzji i skrajną głupotę AI. Np. teraz mam już 1810 r. Złota Orda sobie dalej istnieje, ale jest skrajnie zacofane i wystarczy je lekko popchnąć, żeby pękło, a Moskwa choć nie płaci już trybutu i jest silniejsza od
Pobierz@JanLaguna : Gram w Europkę od prawie 25 lat jak się okazuje i jak na razie, piąta część na dzień dobry jest najbardziej dopracowana i systemy bazowe dają nadzieję na duży
@Serniczek_Szatana: Co tam mówiłeś? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Pobierz@Serniczek_Szatana: Ja gram od EU3 i jestem trochę zawiedziony, aczkolwiek może to dlatego że w EU4 grałem dopiero kilka lat po premierze i myślałem, że na premierę EU5 dostanę bardziej dopracowany produkt.
@JanLaguna Z grami paradoxu zawsze tak jest, vanila najczęściej jest prawie niegrywalna, dopiero szereg poprawek i dużych dodatków zmienia te gry całkowicie.
Niemniej jednak, tutaj mamy wyjątkowo dobrze przygotowany fundament pod coś wyjątkowego.