Wpis z mikrobloga

@stivenus: Wyłożyłeś tu lekcję dykcji, która nic nie znaczy, bo w efekcie i tak słychać "dej". Podałem w linku przykład pięciu wypowiedzi (również rdzennych amerykanów) z filmów, które to potwierdzają. Ja zapłacisz tam 5$, to będziesz mógł wysłuchać jeszcze więcej przykładów z innych filmów.
  • Odpowiedz
Wyłożyłeś tu lekcję dykcji, która nic nie znaczy, bo w efekcie i tak słychać "dej"

@Wykopaliskasz: Niby tak, ale tak się to po prostu wymawia, pomimo że przy szybkich wypowiedziach my tego praktycznie nie słyszymy, słyszymy dej. Ale jeśli wiemy jaka jest prawidłowa wymowa, to sami tak nie powiemy, przynajmniej teoretycznie, native raczej usłyszałby złą wymowę, ale i tak pewnie by zrozumiał w tym przypadku. A właśnie o własnej wymowie
  • Odpowiedz
A właśnie o własnej wymowie pisał @IstotaSzara

@stivenus: Nie wiemy, o czym pisał, bo nie odpowiedział.

I mylisz się w tym co piszesz, bo tu nie chodzi o wypowiadanie "dej" i jak usłyszy to native, tylko na odwrót: w memie chodzi o wypowiedzenie "they" i jak to brzmi. Jeśli ktoś powie "they 2 złote", to niezależnie od tego jak ułoży język, usłyszymy "dej dwa złote".
  • Odpowiedz
A właśnie o własnej wymowie pisał @IstotaSzara

Nie wiemy, o czym pisał, bo nie odpowiedział.

@Wykopaliskasz: Właściwie masz rację, niekoniecznie mogło chodzić o własną wymowę. Ja to tak sobie "dopowiedziałem" wcześniej, bo kontekst jest taki, że sami czytamy coś, co jest napisane.
  • Odpowiedz