@Kempes biorąc pod uwagę notowania psychoprawicy wśród młodych, to takiego ficę polscy licealiści przywitaliby jak bohatera oporu przed euroreżimem. Mam nadzieję że się mylę.
Chociaż nie wiem, słowacy niby bardziej prorosyjscy niż polacy, wystarczy chociażby zerknąć na ich komentarze na fb. No, chyba że to 'prawdziwi słowacy ze Słowacji'.
biorąc pod uwagę notowania psychoprawicy wśród młodych, to takiego ficę polscy licealiści przywitaliby jak bohatera oporu przed euroreżimem. Mam nadzieję że się mylę.
@Gomorakazowa: Tylko Fico to akurat postsowiecka lewica 1:1 z naszą sejmową Lewicą. Nawet wyniosły go hasła proeuropejskie i wprowadził euro na Słowacji. Partie prawicowe są w opozycji.
@Gomorakazowa nie, nie mylisz się. Widziałem coś podobnego 12 lat temu jak się uczyłem na Uniwerku Wrocławskim. "Przyszłość narodu" zakłócała wolny wykład prof. Baumanna (jasne, można się z nim niezgadzać, ale to wyglądało, jakby kibole Śląska Wrocław wbili na salę wykładowczą xddd)
@djtartini1 no tylko polacy w większości tego nie wiedzą. Politycy/publicyści z przekazem o wydźwięku prorosyjskim/antyukraińskim w Polsce robią z niego bohatera.
@djtartini1 nie, to nie jest Lewica jak u nas. To postsowiecki populizm narodowo-socjalistyczny jak Babisz w Czechach. W Polsce najbardziej podobny do PiSu z tą różnicą, że Kaczyński akurat gra na lustracji i walce z wymyśloną "elitą postkomunistyczną" z którą przez 10 lat rządów pisu nic nie zrobiono xd
@fornson23: No partia komunistyczna przeniesiona na czasy współczesne. Szybko dostosowująca się do nowych warunków i tak jak u nas Lewica wprowadziła agencje pracy tak samo zrobił Fico na Słowacji, do tego niskie podatki i ułatwienia prawa pracy dla niemieckiego biznesu i zrobili montownie samochodów, wprowadził też euro dla łatwiejszych rozliczeń. Tak samo Fico ma sentyment do Rosji jak Czarzasty czy Żukowska wychwalający
@jak_ta_lala o nie straszne, anglicyzm! Co ty żyjesz w 1925 czy 2025 roku? Sam walisz anglicyzmami nacodzień, zapewne nieświadomie. Już pewnie pominiesz różne germanizmy, rusycyzmy, galicyzmy, latinizmy czy nawet bohemizmy. A nie! To się stało wieki temu, więc to już polskie słowo. Więc "miting" za 100 lat już będzie spoko ( ͡º͜ʖ͡º) Pseudopurysta językowy od siedmiu boleści.
@djtartini1 jest dużo podobieństw, tak samo jak z drugą socjalistyczną partią w Polsce jak Pis. Akurat tu Fico gra na odrębności narodu od Czechów i widzi zagrożenie też (suprise, suprise) w Orbanie i jego wielkowęgierskiemu p--------o. Pamiętajmy, że na Słowacji jest spora mniejszość węgierska, której Orban najchętniej jak na ukraińskim Zakarpciu dał węgierskie obywatelstwo. Ja wiem, że życie jak i polityka ma wiele odcieni szarości, więc tym bardziej bym uciekał od
@fornson23 za to ty to multi-kulti językowy? Czemuż to nie nawrzucałeś w swoim wpisie tych anglicyzmów, germanizmów, rusycyzmów, galicyzmów, latinizmów czy nawet bohemizmów?
@jak_ta_lala bo akurat tak się trafiło w mojej wypowiedzi. Ale język się zmienia i dostosowuje się do czasów. Teraz międzynarodowym językiem jest angielski więc wiadomo, że ludzie spolszczają go. Jak kiedyś francuski taki był "kolaż, peruka, fryzjer", czy nasi zaborcy Niemcy "sztanga, sztaluga, kindersztuba, dach" czy Ruscy "dawaj!, kołchoz, sowieci". Nasz język go przyjmuje, bo język jest po to by się ludzie komunikowali. Więc przyzwyczajaj się do mitingów czy iwentów, wyjdzie
Teraz musi tak jak swój wódz. Zwyczajnie znaleźć odpowiednich uczniów i podstawić
Chociaż nie wiem, słowacy niby bardziej prorosyjscy niż polacy, wystarczy chociażby zerknąć na ich komentarze na fb. No, chyba że to 'prawdziwi słowacy ze Słowacji'.
@Gomorakazowa: Tylko Fico to akurat postsowiecka lewica 1:1 z naszą sejmową Lewicą. Nawet wyniosły go hasła proeuropejskie i wprowadził euro na Słowacji. Partie prawicowe są w opozycji.
źródło: f70a549921ab83b2319e05f697ff44d0713fe108a8789452e73eceeab3582930
Pobierz@fornson23: No partia komunistyczna przeniesiona na czasy współczesne. Szybko dostosowująca się do nowych warunków i tak jak u nas Lewica wprowadziła agencje pracy tak samo zrobił Fico na Słowacji, do tego niskie podatki i ułatwienia prawa pracy dla niemieckiego biznesu i zrobili montownie samochodów, wprowadził też euro dla łatwiejszych rozliczeń. Tak samo Fico ma sentyment do Rosji jak Czarzasty czy Żukowska wychwalający