Aktywne Wpisy

czerwony_kmer +287
Zawsze odwiedzając rodziców lubię przejść się ulicą Kossutha. Panuje tam taka samochodoza, że jednorazowo potrafię wysłać nawet do dziesięciu zawiadomień. Tym razem mamy jezdnosceptyka. Jezdnia? Na co to komu, lepszy chodnik. Jak popada to opony się nie zmoczą. A piesi? Kto to? Nie znam, nie słyszałem.
Tym razem straż się nie popisała, nie poinformowała mnie o nałożeniu mandatu i musiałem się dopominać drogą zapytania o informację publiczną. Z tego powodu wrzucam skrin
Tym razem straż się nie popisała, nie poinformowała mnie o nałożeniu mandatu i musiałem się dopominać drogą zapytania o informację publiczną. Z tego powodu wrzucam skrin
źródło: wykroczenie
Pobierz
jmuhha +4

- posiada napęd konwencjonalny zamiast nuklearnego, co stanowi poważne ograniczenie dla prędkości, ciągłości działania i obciążenie dla logistyki,
- komponent lotniczy jest wyraźnie mniejszy niż w przypadku amerykańskich lotniskowców (50 zamiast 80-90 sztuk),
- na ten moment brakuje mu samolotów V generacji; komponent lotniczy będą stanowiły J-15, które przy dobrych wiatrach stanowią odpowiednik F/A-18, ale nie dla F-35; Chiny dopiero wdrażają J-35, który będzie mniej więcej odpowiednikiem dla F-35.
Ciekawe jak u Chińczyków z umiejętnościami korzystania z potencjału lotniskowców i prowadzeniem operacji na morzach i oceanach. Za Amerykanami stoi przecież 100 lat doświadczenia w tym temacie.
Nie zmienia to faktu, że jest to bardzo ciekawy temat i realny atut w rękach Chin w przypadku potencjalnej wojny o Tajwan. Chiny mogą wykorzystywać go jako wysuniętą platformę w okolicach cieśniny tajwańskiej, jako blokadę przeciw amerykańskim samolotom próbującym wspierać Tajwan z Okinawy albo wręcz mogą spróbować rzucić Amerykanom wyzwanie w bitwie na otwartym oceanie, wysyłając swoje lotniskowce na południe od Tajwanu - chociaż wydaje się, że na razie dysponują na to zdecydowanie za małym potencjałem.
Nie zapominajmy też, że lotniskowiec może przydać się Chinom w innych operacjach, na przykład do zastraszania sąsiadów i wywierania wpływów w innych miejscach na świecie - tak jak robią to Amerykanie.
#militaria #marynarkawojenna #pacyfik #tajwan #chiny #usa #wojna #ciekawostki
źródło: fj
Pobierz