Wpis z mikrobloga

Posiada ktoś czujniki ppoż na Wi-Fi? Sytuacja jest taka: dom jednorodzinny, czujniki na Zigbee nie dają rady komunikować się z bazą bez przysłowiowego tysiąca routerów (betonowe stropy), ale jednocześnie w całym domu jest dość dobry zasięg Wi-Fi. Zamiast walczyć z kanałami i dublowaniem śmieci w eterze zastanawiam się nad wymianą czujników Zigbee na czujniki Wi-Fi ale ciekawi mnie 1 kwestia:

Czy faktycznie wyżerają baterie jak głupie? Jest szansa na minimum rok pracy na jednym komplecie?

#elektronika #pytaniedoeksperta #homeassistant
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzaczor93: ile masz już urządzeń na zigbee? Ja mialem spory problem z zigbee do czasu aż wymieniłęm koordynator na lepszy + stary koordynator przerobiłem na bardzo dobry router, dzięki temu teraz mam pokrycie w całym domu, a wcześniej miałem wiele stref gdzie nie było zasięgu - w piwnicy też nie mialem martwa strefę a po upgradach wszystko śmiga aż miło.
Problem z zigbee jest wtedy, gdy mieszkasz w bloku i
  • Odpowiedz
@krzaczor93: z tak ważnymi rzeczami jak czujnik dymu, czujnik co czy czujnik gazu nie baw się w chińskie czujniki z ZigBee xD

Jak masz system alarmowy to kup sobie do Satela antenę Abax 2 i kup sobie czujniki na Abax z certyfikatami itd. A później jest integracja do HA dla Integry
Jak nie masz systemu alarmowego to może warto się nad takim zastanowić.
  • Odpowiedz
@krzaczor93 kup dobry koordynator na poe i nie będzie problemu. Ja mam 500m2 dom z betonu c50 zbrojonego. Nawet wifi ledwo daje rade mimo repeaterow co chwilę ale zigbee działa dobrze.
  • Odpowiedz
  • 0
z tak ważnymi rzeczami jak czujnik dymu, czujnik co czy czujnik gazu nie baw się w chińskie czujniki z ZigBee xD

@markhausen: Dlaczego? Jestem w stanie dość precyzyjnie ocenić czy działa, a jak nie działa lub się nie zgłasza to odpala się reguła HA z alarmem przeciwsabotażowym.

dobry koordynator na
  • Odpowiedz
Sonoff 3.0 V2

@krzaczor93: jak pisałem o "stary koordynator przerobiłem na bardzo dobry router" to właśnie tego sonoffa przerobiłem, z nim z jakiegoś powodu miałem same problemy, często poniżej 75lqi nawet praktycznie obok koordynatora. Nowy nierzadko ma 130lqi, a jak urządzenie jest w pobliżu to nawet 170lqi

przy 30 urzędzaniach, to powalczyłbym o tą sieć - jakbyś zaczynał, to bym jeszcze zaryzykował i pobawił się wifi
  • Odpowiedz
@krzaczor93 no dlatego pisałem, żebyś kupił coś dobrego zamiast sonoffa.

Weź coś z threadem od razu, bo to jest przyszłość zigbee. Ja jadę na M4U. Mam też MRW do zwave ale to thread ma przyszłość a na MRW nie da się mieć i zigbee i thread naraz.
  • Odpowiedz