Może ktoś polecić jakieś lampki "ścienne" tego typu, które: - wchodzą w standardowe (choćby i głębokie) "nasze" puszki okrągłe fi60 (a nie jak 90% u chińczykówn- do hamerukanskich 86x86 kwadratowych, bo wycinanie w murze kwadratów to horror, a okrągłe otwornicą diamentową robię w minutę) (Chyba że ktoś ma jakiś dobry pomysł na wycinanie otworów pod te hamerukanskie puszki w ścianie z cegły i blota, inny niż wielka zadyma i kucie SDS)
- świecą szeroko i daleko (nie muszą jasno) po ziemi, ale nie po murze - nie chce podkreślać faktury ściany i jej niedoskonałości, chce podłogę oświetlić w nocy
- mogą być z AliExpressu czy cos, te pic rel poniżej - kosztują ledwo 6zl/szt i świecą ładnie, ale mają montaż pomyślany tylko do karton gips/płyty, nawet nie do tych 86...
@roonie ale nie widzę żadnej fotki dupki, one w 60cm okrągła puszkę wchodzą? Bo opis "montaż na różnych powierzchniach" brzmi jakby to było zewnętrznie instalowane całkiem
@wypokowy_expert tak, 65, taka segmentowa z chyba nasypem jakimś, z zwykła wiertarka-wkretarka idzie otwór w cegłe w parę chwil, idealnie rowniutki jak laserem wycięty, puszka mi wchodzi tak na styk, że nawet nie da się jej krzywo osadzić (dlatego ważne by prostopadle wywiercić). Tak wiem, stara szkoła mówi że jak dookoła puszki wysadzonej w krater nie napierdzielisz 3cm gipsu, to nie będzie dobrze ;)
@hrumque: No cóż, ja też wtedy zamawiałem kilka różnych i dopiero ta lampka mi przypasowała idealnie. Jest minimalistyczna i świeci dokładnie tam gdzie chciałem.
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
- wchodzą w standardowe (choćby i głębokie) "nasze" puszki okrągłe fi60 (a nie jak 90% u chińczykówn- do hamerukanskich 86x86 kwadratowych, bo wycinanie w murze kwadratów to horror, a okrągłe otwornicą diamentową robię w minutę)
(Chyba że ktoś ma jakiś dobry pomysł na wycinanie otworów pod te hamerukanskie puszki w ścianie z cegły i blota, inny niż wielka zadyma i kucie SDS)
- świecą szeroko i daleko (nie muszą jasno) po ziemi, ale nie po murze - nie chce podkreślać faktury ściany i jej niedoskonałości, chce podłogę oświetlić w nocy
- mogą być z AliExpressu czy cos, te pic rel poniżej - kosztują ledwo 6zl/szt i świecą ładnie, ale mają montaż pomyślany tylko do karton gips/płyty, nawet nie do tych 86...
#oswietlenie #remontujzwykopem #aliexpress
źródło: temp_file5044804944494065175
Pobierzhttps://allegro.pl/produkt/oprawa-oswietleniowa-schodowa-zamel-0-7-w-zintegrowane-zrodlo-led-8-cm-bialy-fea5f62b-76e5-452c-955e-418e6047d767?fromInactiveOffer=archived&offerId=17376415052
nawet trochę słabiej mogłyby świecić, zastanawiam się czy nie zamontować ściemniacz.
@hrumque: pomyślmy 86*1.41+5% błędu wychodzi otwornica fi 130 i trochę masy gipsowej
Bo opis "montaż na różnych powierzchniach" brzmi jakby to było zewnętrznie instalowane całkiem
80 praktyczniejsza przynajmniej jest możliwość korekty.
Tak wiem, stara szkoła mówi że jak dookoła puszki wysadzonej w krater nie napierdzielisz 3cm gipsu, to nie będzie dobrze ;)
źródło: temp_file2654842487013632863
Pobierz@roonie: ok już znalazłem, jak to wygląda.
O ile lubię firmę zamel za wsparcie Supla, to tutaj trochę z ceną przeginają ;) za 6 ledów smd w plastikowej oprawce 50zł? https://sklepzamel.com/wp-content/uploads/2023/02/5903669336716_LEDIX_TETI_17-221-57_Biala-Oprawa-sufit-PT-swiatlo-neutralne-07.webp
źródło: 5903669162742_7
PobierzZrobiłem przejściówki do przesunięcia mocowania:
https://makerworld.com/en/models/1995064-us-86x86-electrical-box-to-eu-60mm-box-converter#profileId-2147403
źródło: 86to65_10mm (5)
Pobierz