Wpis z mikrobloga

Macie jakieś fajne pomysły na dorobienie po godzinach? Tak max 2-3h dziennie. Z reguły pracuję raczej ciężko i dla higieny psychicznej wolałbym żeby dorobić w innej działce niż IT. Na razie moje pomysły:

- korepetycje dla dzieciaków, jak się ogarniesz to chyba da się wyciągnąć 100zł/h
- kanał na YT, ciężko się wybić, ale po paru wpadkach jak trafisz na dobry pomysł to może wyjść nawet 1-2k miesięcznie za mały kanał
- tworzenie wizualizacji 3D i modeli, tutaj pewnie duża konkurencja, ale nie szkodzi spróbować

Macie jakieś inne ciekawe pomysły do rozważenia?

#programowanie #programista15k
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@steppenwolf12: a może warto połączyć skille IT z czymś innym? Ja zawsze mocno polecam naukę sprzedaży i marketingu jako skille bardzo pomocne przy IT jeśli kiedyś budowałbyś swoje produkty, ale też bardzo uniwersalne ogólnie w życiu, pracy i biznesie
  • Odpowiedz
Ja zawsze mocno polecam naukę sprzedaży i marketingu jako skille bardzo pomocne przy IT

@hexgate: np. kanał na youtube wymagałby też jakiegoś wypromowania żeby miał szanse z konkurencją, więc to i tak wchodzi w grę
  • Odpowiedz
a na serio to praca z dziećmi super sprawa, no ale nie wiem czy dobra na czas po normalnej pracy

@thority: lubię dzieci, ale nie chcę mieć swoich, więc to interesująca opcja

te korepetycje dla dzieciaków z podstawówki to już jakaś opcja
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: masz pomysł na kanał? Jak ja byłem zmęczony robotą i apkami biznesowymi to sobie klepałem demo MMORPG w stylu tibii bo zawsze moim marzeniem było rozkminić coś takiego i zrobić XD

A ostatnio kolejną gierkę online w przeglądarce sobie piszę.
  • Odpowiedz
masz pomysł na kanał?

@hexgate: mógłbym np. stworzyć kanał, w którym dzielę się wiedzą z zakresu mojego hobby, np. po angielsku może zebrałaby się grupa niszowych pasjonatów

to taki jeden pomysł, inne mogą być bardziej mainstreamowe
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: po angielsku to sztos tylko wiadomo kanał YT potrzebuje czasu na rozkręcenie, jak dobijesz do 10k subòw to te 2-3k wyciągniesz.

Sam tak chciałem ale ja jestem trochę specjalny i pewnie nie dla bym rady :)
  • Odpowiedz
bardzo dużo programistów dorabia na uberze

@elo_kebab: słyszałem, że czasochłonne, a zarabiasz grosze, bo konkurujesz z obcokrajowcami, da się zarobić, ale jak jeździsz 10h dziennie

przecież uj a z tego zarobisz
  • Odpowiedz
dużo łatwiej będzie po prostu pociągnąć chwilę mocniej w obszarach w których ci brakuje w IT i dzięki temu znaleźć lepiej płatną pracę

@ZADYMIARZ_PL: to swoją drogą, ale nadmiar dupogodzin prowadzi do wypalenia, więc część czasu chciałem poświęcić na coś innego "aby głowa odetchnęła"
  • Odpowiedz
Masz trochę kasy na koncie? Może zainteresuj się inwestowaniem? Jakbyś się w to wkręcił to po paru latach może mógłbyś całkiem zrezygnować z pracy w IT

Odpowiedz

@klopsiki38: xDDDDDDDD ale p---------e, znam wielu co mówi o FIRE. Żadnemu się nie udało

Żeby mieć 15-20k miesięcznie z FIRE jako % z odsetek musisz mieć z 5mln w inwestycjach, powodzenia z wypłaty 20k brutto uzbierąć 5 milionów xD
  • Odpowiedz