Wpis z mikrobloga

Na 4programmers znalazłem wątek, w którym gość wytykał obecne patologie w branży IT, brak "solidarności" wśród programistów, zbijanie estymat, zbyt duże czepianie się drobiazgów na CR, nadmiar obowiązków, częstą pracę po godzinach, rosnące wymagania i stagnację płac mimo coraz większej presji i odpowiedzialności.

W odpowiedziach przewijały się posty w stylu załączonego screena, które bagatelizują problemy, o których pisał autor wątku. Czy w obecnych czasach, kiedy na rynku nie jest już tak kolorowo jak kilka lat temu spotykacie się z podobnym podejściem, tzn. nadgorliwością w pracy, sztuczną presją ze strony innych współpracowników czy ogromną chęcią wykazania się na każdym polu, często kosztem czasu wolnego?

#pracait #programista15k #korposwiat
kowalzmetina - Na 4programmers znalazłem wątek, w którym gość wytykał obecne patologi...

źródło: Zrzut ekranu 2025-11-2 o 11.27.06

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakWolnegoLoginu: ostatnio na 4mitomans czytałem jeden wątek gdzie ktoś twierdził że teraz nie są potrzebni programiści którzy nie rozmawiają z biznesem i którzy oczekują że biznes im powie co trzeba robić, czaisz to? ktoś cię zatrudnia i jak śmiesz śmieć oczekiwać że powie ci co masz robić, masz się domyślić XD
  • Odpowiedz
@some_ONE: to jest jakas choroba umysłowa wyciągnięta z najgorszych januszexów gdzie trzeba latać z miotłą dookoła maszyny, żeby szef nie widział że stoisz. Tak jak mówiłem na zachodzie masz jasno określone obowiązki, nie jesteś menadżerem więc nie ponosisz odpowiedzialności menadżera, ale w Polsce to musisz robić wszystko i jeszcze więcej dopóki nie zastąpi cię Hindus XD Ostatnio to już w ogóle firmy na łeb dostają i promują "turkusowe zarządzanie", absurd
  • Odpowiedz