Wpis z mikrobloga

Mireczki, takie pytanie mam.
Jaki router polecacie, do 1000 zł, który ma dobry zasięg (2 piętra) i dobry procesor, żeby nie zrywało połączenia z wifi?

#router #komputery #pytanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Badmanek: Jak jest ogrzewanie podłogowe, dobre zbrojenie stropów albo ściany z pustaka żużlowego w starym budownictwie to nawet router za 1000 nie pomoże. Ze swojego doświadczenia nie ma co przepłacać tylko kupić coś z tp linka. Pytanie co tam za neta masz, światłowód?
  • Odpowiedz
  • 0
@WstretnyOwsik światło.
Ogólnie strop, bez podłogowego ogrzewania i bez przesadnego zbrojenia

Teraz mam tende ac23 ogólnie jestem zadowolony ale zrywa połączenia i tak się zastanawiam nad zmianą
  • Odpowiedz
@Badmanek: ogarnij sobie coś w systemie mesh typu 1 głowny router i 2, 3 satelity. Mam duzy dom pod 200m i spokojnie taka konfiguracja bangla, a lepsza od repetarow czy "klonowania sieci" bo masz tylko 2 do wyboru 2,4 GHz i 5Ghz bez sytuacji typu siec-domowa-1 2Ghz, a pozniej w drugiej czesci domu siec-domowa-2 2Ghz.

Moge spokojnie polecic:

TP-Link DECO X20 Mesh WiFi6 (1800Mb/s a/b/g/n/ac/ax) 3xAP - satelity,
TP-Link DECO X20-4G LTE Mesh
  • Odpowiedz
  • 0
@2Girls_1Cup też myślałem o sieci mesh, zastanawiałem się tylko jak to faktycznie wygląda ale jeżeli mówisz, że to daje radę, to może faktycznie warto pod uwagę to wziąść
  • Odpowiedz
@Badmanek wez system z 802.11 k/v/r Satelity łączysz kablem. Żadne meshe po wifi.
Jak chcesz tanio to jest mercusys halo albo tplink deco. Nie używałem ale słyszałem dobre opinie
Sam mam Mikrotik, ale to jest dość skomplikowane w konfiguracji, ale do ogarnięcia jak się trochę znasz. W nowych wersjach softu rozwiązali chyba Wszystkie poroblemy z wifi które mieli przez długi czas.
Najdroższe jest unifi. Łatwe w konfiguracji, działa bardzo dobrze i
  • Odpowiedz
@Badmanek: poprzednio mialem Router mobilny Nighthawk M2 od NetGear i... on nie dawal rady. Znaczy dawal jak byles blisko niego jak sie zeszlo z pietra na parter i na taras - d--a po internecie.

A t-p link maja jeszcze jedna przewage ze mozesz zmieniac sobie dowolnie pasma BTS (LTE/5G) - to jest przydatne jesli mieszkasz w okolicy ktora jest dosc "tloczna" jesli chodzi o ilosc urzadzen mobilnych logujacych sie do
  • Odpowiedz