Aktywne Wpisy

Castel-Gandolfo +13
#gdansk #bmw #motoryzacja #opony #samochody
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją
przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją

Nienawidzę, ale zupełnie rozumiem młodych ludzi którzy mówią o dzisiejszej sytuacji mieszkaniowo-życiowej.
Mam z żoną trójkę dzieci, najmłodsze ma trochę ponad 2 lata. Żona nie pracuje, na początku ciąży została zwolniona, ja robię w korpo na b2b - jestem tym przypadkiem b2b które równie dobrze mogłoby być uop. Razem z socjalem mamy jakieś 12k na rękę i M3 w sensownym miejscu w jednym z miast top5 kupione przed boomem cenowym a i tak sfinansowane w jakichś 60% przez naszych rodziców.
Budżet spina nam się na styk i żyjemy od pierwszego do pierwszego.
Nie mam pojęcia co by było gdybym miał teraz przejść na uop, gdybyśmy nie mieli własnościowego mieszkania, gdyby nie było 800+ itp.
To znaczy: wiem. Bylibyśmy na kroplówce od rodziców/teściów. Stałej, a nie tylko na wakacjach przez nich sponsorowanych.
Od jakiegoś czasu spisuję wszystkie wydatki. Wrzesień 2025 to prawie 2.5 tysiąca na mieszkanie (kupiliśmy nowe biurko dla dziecka - z wyprzedaży), 3 tysiące na jedzenie (w tym już obiady w szkole dla dzieci), ponad tysiąc na inne rachunki (internet, telefon, paliwo), 2 tysiące na edukację dzieci i dodatkowe 2 tysiące na edukację z racji września (opłaty wpisowe na zajęcia, podręczniki itp), 2 tysiące na pozostałe wydatki (dentysta, prezent urodzinowy, inne codzienne zakupy). Szczęśliwie nie było nieprzewidzianych wydatków.
Perspektywy? Żona pewnie niedługo wróci do pracy (+5k?) - jeśli się uda, bo AI..., więc najmłodsze dziecko będzie musiało pójść do przedszkola (-2k). Dodatkowe pieniądze pójdą pewnie na nowe auto bo już grubo pełnoletnie Mondeo co rusz wymaga wizyt u mechanika, następny w kolejce jest remont kuchni bo tego nie robiliśmy przy zakupie mieszkania.
Oczami wyobraźni widzę moje finansowe życie bez dzieci, w którym nie dostaję tego 800+ ale i nie wydaję tych kilku tysięcy miesięcznie, żona normalnie pracuje a do tego mam mnóstwo czasu po pracy na cokolwiek.
I nie zrozumcie mnie źle, to nie jest tak że mam problem z dziećmi - kocham je i bezdyskusyjnie wolę być tu gdzie jestem - ale jako społeczeństwo musimy coś zaradzić bo wielu w ten sposób nie pociągnie...
#jakzyc #takasytuacja #finanse
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: przestałem tu czytać
@mirko_anonim: nie podałes wieku dzieci, wiec pozwól że Ci pokaże wydatki przy dwójce dzieci, a nie są to moje wszystkie dzieci :D
- dowożenie na treningi, piłki nożne, tańce itd: 500 zł miesięcznie
- sprzed sportowy, dzieci rosną 200