Wpis z mikrobloga

#gdansk #bmw #motoryzacja #opony #samochody

przy ostatnim przeglądzie w ASO BMW powiedziano mi, że moje opony (VREDESTEIN) nie posiadają specjalnej homologacji producenta BMW w związku z tym jazdą moim samochodem jest niebezpieczna, mogą nie działać prawidłowo systemy bezpieczeństwa, samochód może poruszać się niestabilnie szczególnie przy wyższych prędkościach co zagraża bezpośrednio mojemu życiu! Zaproponowano mi tam wymianę tych opon na takie z homologacją BMW, tylko koszt takiego kompletu to u nich 21 000 zł. Zastanawiam się czy rzeczywiście moje stare opony mogą powodować zakłócenia w pracy systemów mojego auta?
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Castel-Gandolfo: BMW wymaga homologowanych opon. Szczególnie jak masz Xdrive. Używając niehomologowanych możesz stracić gwarancję na elementy napędu. Największy problem może pojawić sie jak masz różna szerokosc opon na przodzie i tyle pojazdu. Opony bez homologacji mogą mieć inne obwody.
  • Odpowiedz
Używając niehomologowanych możesz stracić gwarancję na elementy napędu.

@WarszawskiSloik: To znaczy oni tak sobie mogą p-------ć, ale żeby tak było, to musieliby wykazać związek przyczynowo skutkowy, gdybys się chciał z nimi sądzić.
  • Odpowiedz
@Castel-Gandolfo: Mam to samo auto, p---------e o tej homologacji z tego co czytam na forach. Rozmiar się ma zgadzać, na nalepce w drzwiach też nie masz info, że to ma być opona z homologacja BMW
  • Odpowiedz
@Castel-Gandolfo: To poszukaj na oponeo czegoś w twoim rozmiarze z homologacją bmw i najwyżej do nich podjedź na wymianę. Swoją drogą co to za laczki co kosztują 21k jak u mnie do 508 wyszły niecałe 4k Michelin Pilot Sport 4 235/45/19
  • Odpowiedz