Czołem. Czy ma ktoś doświadczenia z tanimi, chińskimi kamerami na Wi-Fi? Tapo, Imou, Ezviz, Tenda, Kerui i podobne. Poszukuję takich, które mają ONVIF i niewidoczne w ciemności diody podczerwieni, bo jednak ten detal od razu przykuwa uwagę potencjalnego nieproszonego gościa w kierunku urządzenia.
Niestety, to trochę loteria - Tapo serii C200 "świeci" podczerwienią o paśmie trochę szerszym, sięgającym granicy widoczności, przez co w nocy dookoła obiektywu świecą się czerwone diody, zaś chińskie Kerui za kilkadziesiąt złotych już takiego problemu nie ma. Możecie coś polecić?
Poszukuję takich, które mają ONVIF i niewidoczne w ciemności diody podczerwieni, bo jednak ten detal od razu przykuwa uwagę potencjalnego nieproszonego gościa w kierunku urządzenia.
@krzaczor93: w nocy to kamera z doświetlaczem LED wygląda jak lampka, mniej ją widać niż gdy ma po prostu podczerwień - wtedy widać czerwone diody
@Lapidarny: No właśnie nie, kluczowy jest zakres pasma. Diody na podczerwień do trybu nocnego w niektórych kamerkach zaczynają emitować promieniowanie od ok. 700-750 nm, przez co są widoczne gołym okiem, ale są też takie mające 850-900 nm i więcej, dzięki czemu diod nie widać nocą, a jednak dobrze doświetlają otoczenie dla matrycy CCD. Przykład to wspomniane Kerui czy Dafang.
Niestety, to trochę loteria - Tapo serii C200 "świeci" podczerwienią o paśmie trochę szerszym, sięgającym granicy widoczności, przez co w nocy dookoła obiektywu świecą się czerwone diody, zaś chińskie Kerui za kilkadziesiąt złotych już takiego problemu nie ma. Możecie coś polecić?
#ochrona #monitoring #elektronika #kiciochpyta #pytaniedoeksperta
źródło: W5_00_box
Pobierz@krzaczor93: w nocy to kamera z doświetlaczem LED wygląda jak lampka, mniej ją widać niż gdy ma po prostu podczerwień - wtedy widać czerwone diody
@krzaczor93: no to ja uważam że lepiej jak wali białym światłem bo w nocy takiej kamery nie widać - trochę tego w życiu zamontowałem i tak jest :)