Wpis z mikrobloga

Mirki przestawiły mi się krańcówki rolety i kupiłem kabelek montażowy KDC270 żeby sobie je regulować. Mam problem. Kiedy podłącze ten kabel sterujący to wywala mi korki. Może głupie pytanie ale czy potrzebuje podpiąć kabel uziemiający do sterowania roletą tym kabelkiem? Normalnie mam sterownik w ścianie który tego uziemienia nie potrzebuje. Co może być problemem?

Czarny nie podpięty kabelek na zdjęciu to zasilanie które podpięte jest do sterownika na ścianie

#budujzwykopem #elektryka
YourNightmare - Mirki przestawiły mi się krańcówki rolety i kupiłem kabelek montażowy...

źródło: 20251026_131637

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@G06DbT: No właśnie nie bardzo jest gdzie to zwarcie zrobić. Czarny i brązowy podłączony kabel to sterowanie silnika góra/dół. Biały to kabel sterujący który ustawia pozycje krańcówki. Niebieski to wiadomo N. Może problemem jest to że ten N wychodzi z instalacji (jest złączka N z instalacji + N rolety + wolny który był wpinany w sterownik). Kurde chyba jestem idiotą i ten N nie powinien być podpięty bo przecież roleta
  • Odpowiedz
@YourNightmare: może swój kabelek podłączasz do gniazda które jest na innym obwodzie (i innym RCD) co twoje rolety. I mając na myśli "korki" chodzi o RCD? Albo N w twoim kabelku nie jest tak na prawdę N bo to nie jest unormowane i zależy od tego jak jest podłączone samo gniazdo i w którą stronę włożysz do niego wtyczkę i jak jest wykonana sama wtyczka xD Odepnij N od rolety
  • Odpowiedz