Wpis z mikrobloga

@jednorazowka: ten regres w dostepności opcji to już od lat u nich widać. To samo z umieszczaniem paska zadań z boku, albo na górze i wiele, wiele innych. Były łatwo dostępne ustawienia, to teraz grzeb w rejestrze.
  • Odpowiedz
  • 5
@RobinSchudl: Dzięki! Próbowałem różnych sposobów, ale tego jeszcze nie. Już wprowadziłem zmiany, ale na razie nie mogę zrestartować systemu i sprawdzić, czy zadziałało (restart samego Explorera nic nie dał). Dam znać po 16. ;-)
  • Odpowiedz
@jednorazowka: To wina ludzi, że są tępi i jest im wszystko jedno. Ustawienia win11 to jeden wielki, ponury żart. Mam wręcz wrażenie, ze idzie to w kierunku IOSa, gdzie w zasadzie nic Ci nie wolno, ma być tak jak producent sobie tego życzy, a Ty przykładowo ustawień ekranu szukaj w 50 różnych miejscach. No ale skoro ludziom jest wszystko jedno i w zasadzie to najlepiej jakby na kompie było to
  • Odpowiedz
@Sathanas_Gloriam: Ale przecież o to chodzi. Dla Microsoftu i innych taniej jest, żeby user się dostosował do ich oferty, niż żeby oni musieli robić setki opcji, żeby dogodzić wszystkim. I tak z wszystkim.
  • Odpowiedz
@jednorazowka: bo kiedys system się robiło pod użyteczność. Teraz zbierają o nas dane i w excelu wpisuja ze 99.9% uzytkownikow nigdy nie zmienilo ikony i maja w dupie taka opcje xD
  • Odpowiedz
@jednorazowka: bo się robi tak żeby większość akceptowała - jak 70% użytkowników nie używa jakiejś opcji to ją wycinają, np. głupi sekundnik na pasku inaczej teraz działa (a raczej nie działa XD). Druga kwestia to jest to, że dużo kodu jest napisane przez 2 rodzaje AI - Another Indian i Artificial intelligence zamiast inżyniera który się na tym zna. Finalnie chodzi głównie o koszty, bo użytkownik akceptuje to co dostanie
  • Odpowiedz
@jednorazowka: A na Windowsie 7 miałeś WMP czy Winampa? Bo jak to drugie to nie wiem czy wiesz, ale nadal możesz instalować dowolny soft który zmienia ikonki, nikt tego nie sprawdza. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jednorazowka: ja nie rozumiem po co większość programów dzieli menu opcji na zwykłe i "advanced" skoro w tym "advance" dalej są ograniczenia xd. Jak dla mnie to właśnie po to jest to rozdzielenie że klikając to zaznaczam ze wiem co robię a nie "opcje w których mogę zmienić głośność ale tylko ogólną" i "opcje w których mogę zmienić rozmiar czcionki" ale tylko czasami XD
  • Odpowiedz
To samo z umieszczaniem paska zadań z boku, albo na górze

@RobinSchudl: Polecam bardzo stary, ale nadal świetny program Rocket Dock. Montujesz sobie swoje skróty wygodnie z boku lub u góry i jeszcze świetnie wygląda.
  • Odpowiedz
@jednorazowka ten spadek ergonomi jest absolutnie naturalny.
To tak jak ganunki które specjalizują się przez miliony lat, a później wymierają z powodu braku dostosowania do nowych realiów.
  • Odpowiedz