Wpis z mikrobloga

Część, sprzedałem przedmiot na allegro lokalne z przesyłką Smart.

Nie zauważyłem że kupujący rozpoczął dyskusje, która ostatnio zakończyła się ze statusem nierozwiązana, allegro mimo że paczka ma status odebrana przyznało zwrot pieniędzy za zakupiony przedmiot.

Czy to nie jest próbą wyludzenia pieniędzy przez kupującego? Jakaś forma przestępstwa internetowego?

#allegro #allegrolokalnie #allegrosmart #oszustwo #oszukujo #prawo
mkorsov - Część, sprzedałem przedmiot na allegro lokalne z przesyłką Smart.

Nie zauw...

źródło: temp_file4816452448809046548

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mkorsov skąd możemy wiedzieć czy jest to próba wyłudzenia, skoro nie wiemy o czym była ta dyskusja, poza tym jak można nie zauważyć czegoś takiego
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Miecz12 dla jasności: sprzedany przedmiot był nowy, paczka była dobrze zabezpieczona. Kupujący kilka dni po odebraniu przesyłki kupił u mnie druga taka sama rzecz.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Miecz12 w dyskusji jest napisane że nie otrzymał przedmiotu, później zadzwonił do mnie i dosłownie za 2-3h paczka była w paczkomacie, wysyłka była na etykiecie z allegro nr paczki itp. wszystko się zgadza

dyskusje można otworzyć chyba po 24 albo 48h od sprzedaży
  • Odpowiedz
  • 0
@mkorsov Trochę słabo, że nie zauważyłeś tej dyskusji, a już najgorzej jak została oznaczona jako nierozwiązana w dodatku na allegro lokalnie.

Dyskusje to można otworzyć nie mając jeszcze przedmiotu swoją drogą.

Jeżeli masz wszystkie kwity na to, że wysłałeś paczkę to po prostu pisz przez panel pomocy allegro. Nie będę pisał wprost jacy tam ludzie pracują, ale to coś jak moderacja tutaj.

Jeżeli wysłałeś paczkę i wszystko było git, ale zakręciłeś
  • Odpowiedz
@mkorsov: Zakładając konto na allegro i logując się tam, akceptujesz regulamin. Jasno jest tam wskazane, że musisz odpowiedzieć na dyskusje i rekalmacje. W ciągu 24h od otwarcia dyskusji musisz się tam wypowiedzieć. Niestety tak to działa i trzeba tego pilnować. Ba! Jeszcze lepszą rzeczą jest jak sprzedasz coś i po powiedzmy roku usuniesz konto na allegro, a np. kupujący zgłosi dyskusję po tym czasie jak już nie masz dostępu do
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pekas zgłosiłem, zamówiłem na jutro rozmowę z konsultantem

@wypokpok typ dostał paczkę z tym co kupił a poświadczył że mu jej nie wysłałem (paczk, ochrona kupującego nie ma polegać na robieniu w uja drugiej strony

wg mnie jest to oszustwo, wyłudzenie pieniędzy po prostu zgłoszę to na policję, kupujący za pół roku pójdzie zjeść makowca u dzielnicowego
  • Odpowiedz
@mkorsov: Abstrahując od stanu faktycznego - jesteś zobowiązany odpowiadać na wiadomości w dyskusji. Allegro nie interesuje jaki jest stan faktyczny, w przypadku kiedy nie odpisałeś na wiadomość.
Zresztą w całej tej sprawie jest wiele niewiadomych, więc może powinieneś krok po kroku wyjaśnić...
Napisałeś:
"Kupujący kilka dni po odebraniu przesyłki kupił u mnie druga taka sama rzecz"
No to jednak kupił dwie rzeczy i dostał jedną, a do drugiego zakupu otworzył
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@wypokpok nie zgodzę się, poza regulaminem allegro jest coś takiego jak polskiego prawo i definicja oszustwa, allegro zobowiązane jest do przestrzegania go

rozmawiałem dzisiaj z konsultantem z allegro i złożyłem odwołanie, powiedział że przed zwrotem powinna być weryfikacja czy paczka została dostarczona
  • Odpowiedz
  • 1
@mkorsov Jak zgłasza się program ochrony kupujących to tak często jest tzn blokują ci sprzedaż albo konto. Pisz jeszcze to pewnie się wyjaśni.
  • Odpowiedz