Wpis z mikrobloga

#hotelparadise aż napisze osobny post, bo pojawiły się głosy, że pytania z quizu wcale ne były łatwe i że ta wiedza jest zbędna.

Ogólnie bawi mnie zawsze wybieranie przez ludzi, która wiedza podstawowa jest im potrzebna a która nie. Efekt jest taki, że zwykle Ci ludzie nie mają żadnej wiedzy.

Ta wiedza jest po to, żeby mieć wiedzę ogólną o świecie i nie wierzyć później w jakieś brednie, typu że na saunie wypłacamy toksyny, witamina C leczy raka, wodę strukturalną, wyjaśnienia dzikiego trenera 'na chłopski rozum', rewelacje pana Zięby, kamienie jonizujące Wieniawy I nie dawać sobie później wciskać jakiego gówna.

Jeśli nie znasz słowa sufrażystki to nie znaczy tylko, że nie znasz tego słowa. To znaczy, że nie znasz kawału historii, socjologii, rozwoju naszego społeczeństwa.

Jak nie potrafisz opanować ułamków, to znaczy że masz problem z logicznym myśleniem i będzie Cię łatwo zmanipulować i oszukać.

Przykładem tego co robi z człowieka brak wiedzy ogólnej jest Milan - wszyscy go nazywają przedszkolakiem, bo nie ma pojęcia o niczym i często nawet nie rozumie co się do niego mówi. Pewnie też całe życie mówił, że to i tamto mu się do niczego nie przyda.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Trisolarianin: ja chyba też jestem już stara, bo dla mnie słowa mezalians, marsylianka czy sufrażystki to podstawy podstaw z historii czy literatury. Wiem, że moze duża częśc lektur jest życiowo przestarzała typu Lalka czy Pan Tadeusz, ale to jest nasze dziedzictwo kulturowe. Straszne jak dzisiejsza młodzież jest uboga umysłowo i kulturowo.
  • Odpowiedz
@Trisolarianin: ja mam taką teorię, że obecnie młodzi atrakcyjni ludzie mają na tyle łatwo,że mogą mieć ograniczoną wiedzę. Nawet jeżeli Milan nie zna części słów po polsku, to przecież miał w parze Magdę.
  • Odpowiedz
@Trisolarianin: Trochę źle ubrałem w słowa to co chciałem przekazać. Przyczyną tego,ze są ograniczeni jest to,ze ładni ludzie mają w życiu łatwiej. Przez większość życia ładnym po prostu łatwiej i każdy jest dla nich miły, skupiają się na tym w czym są dobrzy czyli modelowaniu na Insta i za to dostają atencję, ludzie się do nich uśmiechają, egzaminator chętniej ich przepuści a policjant da pouczenie a nie mandat. Idąc tak
  • Odpowiedz