#polityka ciekawostka z gpt co jeśli ogólnie partyjny fundament pęka → partia leci na dno poniżej 20 procent do 10.. gdy żadna propaganda, żadna telewizja już nie pomaga
Partia Moment pęknięcia elektoratu Spadek SLD (2001–2005) Afery, wstyd popierać 41% → 11% PO (2007–2015) „mam dość”, „zdradzili nas” 41% → 15% PiS (po 2023) referendum
1. Własny elektorat przestaje ją bronić
Jak to wygląda w praktyce? „Głosowałem na nich… ale już nie mogę.” „To nie jest już ta partia co kiedyś.” „Nie wiem na kogo zagłosuję, ale na nich na pewno NIE.” Ludzie przestają się przyznawać publicznie, że ich popierają.
Gdy to się dzieje MASOWO → realne poparcie spada nawet poniżej 15%, a czasem w okolice 10%
2. Objawy poprzedzające, konflikty wewnętrzne,ciągłe afery, rosnące protesty społeczne, brak dyscypliny posłów, panika w komunikacji („wszyscy są przeciwko nam!”), rozdawnictwo = desperacja
3. Jeśli zwykli ludzie mówią: „kiedyś głosowałem, dziś wstydzę się przyznać” → partia ma realnie 10–15%
4. pkt 12. Pojawiają się „nowe twarze opozycji” Media zaczynają promować nowe nazwiska, nowe ruchy. Stare partie opozycji rosną w siłę., Zaczyna się „układanie nowej sceny politycznej”.
Joanna Mucha podkreśliła, że media społecznościowe są zaprojektowane w taki sposób, aby nas radykalizować, a brak centrum utrudnia znalezienie wspólnego języka
Partia Moment pęknięcia elektoratu Spadek
SLD (2001–2005) Afery, wstyd popierać 41% → 11%
PO (2007–2015) „mam dość”, „zdradzili nas” 41% → 15%
PiS (po 2023) referendum
1. Własny elektorat przestaje ją bronić
Jak to wygląda w praktyce? „Głosowałem na nich… ale już nie mogę.” „To nie jest już ta partia co kiedyś.”
„Nie wiem na kogo zagłosuję, ale na nich na pewno NIE.” Ludzie przestają się przyznawać publicznie, że ich popierają.
Gdy to się dzieje MASOWO → realne poparcie spada nawet poniżej 15%, a czasem w okolice 10%
2. Objawy poprzedzające, konflikty wewnętrzne,ciągłe afery, rosnące protesty społeczne, brak dyscypliny posłów, panika w komunikacji („wszyscy są przeciwko nam!”), rozdawnictwo = desperacja
3. Jeśli zwykli ludzie mówią: „kiedyś głosowałem, dziś wstydzę się przyznać” → partia ma realnie 10–15%
4. pkt 12. Pojawiają się „nowe twarze opozycji” Media zaczynają promować nowe nazwiska, nowe ruchy.
Stare partie opozycji rosną w siłę., Zaczyna się „układanie nowej sceny politycznej”.
5. zamiast rządzić – zaczynają “kampanię 24/7” Rządząca partia: organizuje wiece, eventy, festyny
codziennie konferencje prasowe, rozdaje prezenty (programy socjalne, dodatki), odgrzewa stare obietnice
To znak, że walczą o przeżycie.
1. Zanik centrum politycznego
Joanna Mucha podkreśliła, że media społecznościowe są zaprojektowane w taki sposób, aby nas radykalizować, a brak centrum utrudnia znalezienie wspólnego języka