Wpis z mikrobloga

✨️ Jak sprzedać Bitcoin z zapomnianego portfela?
Znalazłem ostatni na starym komputerze portfel z btc które kiedyś kupowałem zeby kupować premium na jednej stronie z pirackimi filmami ponad 15 lat temu.
To jest dokładnie 0,53btc. Jak mógłbym to rozliczyć teraz gdybym chciał sprzedac? Kupowalem to dawno temu specjalnie gdy chcialem kupić premium i zapomniałem o tym całkowicie
#kryptowaluty #bitcoin #btc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim jak wspomniane wyżej - PIT-38, rubryka waluty wirtualne: w przychód wpisujesz za ile sprzedałeś te BTC na EUR (przeliczone na PLN według kursu NBP z dnia poprzedniego), w kosztach uzyskania przychodu wpisujesz 0. Wtedy wyjdzie 19% podatku od całości kwoty.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-innowator-62: @CzulyTomasz czy trzeba to jakoś udowadniać? w sensie czy urząd jakoś weryfikuje czy portfel był nie używany przez ileś lat? bo co np jak kolega stwierdzi ze chce kupić sobie mieszkanie i jest gotowy zapłacić ten podatek od całej kwoty, nikt nie pyta skąd jest ta kasa??

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim z automatu to się raczej nie dzieje, ale trzeba być gotowym, żeby to udowodnić, więc warto zbierać sobie wyciągi z giełd krypto i przelewy z banku na giełdę. W sytuacji OPa nie ma jak udowodnić, więc pozostaje liczyć, że wystarczy zapłacić podatek od całości i na tym się skończy. Obstawiam, że przy takiej kwocie może być ok, ale jak ktoś sobie kupuje 3 domy i 2 samochody, to może potem
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wg mnie jeśli zapłacisz podatek dochodowy od całości to już nikt nie będzie wnikał skąd masz to BTC. Jakbyś kupił te 10 domów nagle to może jakieś 3 literowe służby mogłyby się tym zainteresować, ale bardziej z tego powodu czy nie jesteś jakimś top-kryminalistą. Przy Twojej kwocie to się nikt nie zainteresuje.
  • Odpowiedz