Wpis z mikrobloga

Ma ktoś u siebie piecyk dwufunkcyjny Junkersa? Jak wygląda kwestia grzania wody do prysznica? ile powinno się standardowo czekać? mogę sobie odciąć ogrzewanie podłogi od wody czy zawsze będzie mi tę minimalną ilość pobierać zużycia?
#dom #nieruchomosci #ogrzewanie
Zopyross - Ma ktoś u siebie piecyk dwufunkcyjny Junkersa? Jak wygląda kwestia grzania...

źródło: 8u

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zopyross wodę do prysznica grzeje normalnie, pod warunkiem że nie masz baterii termostatycznej, co do czasu oczekiwania na ustabilizowanie temperatury wszystko zależy od odległości do punktu poboru i średnicy rur, myślę że około 15-30s aż kocioł ustabilizuje płomień dla danego przepływu.
Co do ogrzewania podłogi niebardzo rozumiem o jakim odcięciu i pobieraniu minimalnego zużycia piszesz?
Kocioł jak ma wyłączone grzanie na c.o. to nie pracuje na c.o., jedynie na chwilę po
  • Odpowiedz
@Zopyross Junkers + prysznic, to największa moja trauma z przeszłości, kiedy wynajmowałem 2 mieszkania z takim wynalazkiem. Non stop kręcisz kurkami, żeby uregulować temperaturę.
  • Odpowiedz
@Zopyross: temperatura jest cały czas zmienna i zależy też od tego jak mocno odkręcisz kurek z zimną lub ciepłą wodą. Myślę, że końcowy efekt jest taki, że zużywasz 2x więcej wody i wychodzisz spod prysznica wqwiony. No chyba, że ktoś nalewa wody do wanny, to wówczas nie ma to takiego znaczenia.
  • Odpowiedz