Wpis z mikrobloga

Dobra kochani real talk bo od pół roku nie otrzymałem odpowiedzi a pytam o to samo.

Jaki problem w Polsce rozwiązało przejęcie Trybunału Konstytucyjnego przez PiS powołując nadmiarowych sędziów (a tych wybranych przez PO nie powołując) nie publikując orzeczenia TK przez Szydło i skrócenie konstytucyjnej kadencji KRS zmieniając konstytucje ustawą?

Zapraszam do dyskusji

#polityka #bekazpisu #pis #prawo
szmichal - Dobra kochani real talk bo od pół roku nie otrzymałem odpowiedzi a pytam o...

źródło: 1000060704

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ravau23: zawsze jak widzę, że się udzielasz to wiem, że będziesz wrzucał komentarze z czapy i obracał kota ogonem, i tym razem się nie zawiodłam ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@tulipana:

Początkiem kryzysu było naruszenie ładu konstytucyjnego w Polsce, poprzez zmianę ustawy i powołanie sędziów „na zapas” − Sejm wybrał do Trybunału nie tylko trzech sędziów na stanowiska, które opróżniały się pod koniec jego kadencji, lecz także dwóch sędziów na dwa stanowiska, które opróżniały się już po zakończeniu tej kadencji. Zdaniem polityków partii Prawo i Sprawiedliwość miało to na celu utrzymanie przez Platformę Obywatelską kontroli nad personalnym składem TK na
  • Odpowiedz
  • 9
@WH40K: no ale dokończ historię synek. PO wybrało 5, TK powiedziało "nie, zaprzysięgamy trzech pierwszych" na co PiS na fali wybrał swoich pięciu nie publikując wcześniejszego wyroku TK. Fakt PO zaczęło ale powiedziało "aha spoko, nie ma sprawy to dawaj tych trzech" a pis na podstawie tego, no właśnie co? Pytanie z oryginalnego postu
  • Odpowiedz
@WH40K: no ale dokończ historię synek.

@szmichal: Nie jestem twoim synkiem dzieciaku. Kiedy ja jechałem po pisdusiak to ty mówiłeś na chleb papu.
Historię z TK zapoczątkowało PO i trzeba być jakimś ograniczonym umysłowo kodziarzem żeby temu zaprzeczać.
  • Odpowiedz
@szmichal: To, że nie rozwiązało żadnego problemu, to jedno. Ale najlepsze jest to, że PiS nie musiał tego robić - sędziowie TK są wybierani przez większość sejmową, kadencja trwa 9 lat, PiS rządził 8 lat - miałby większość sędziów w 100% zgodnie z prawem, to byłaby tylko kwestia czasu. I nikt nie mógłby się przyczepić.
  • Odpowiedz