Wpis z mikrobloga

A więc płyta główna tego repeatera jest w pełni sprawna, zjaranie się zasilacza nie wpłynęło na jej działanie. Chińczyki chyba specjalnie podkręciły moc procka na pełne obroty, bo cholerstwo się pierońsko grzeje nawet jak nic nie robi. Założyłem radiatorki aluminiowe to można palce o nie sparzyć. Nic dziwnego, że kondziorki strzeliły, były umieszczone bezpośrednio przy głównym SoCu. KTO TO WYMYŚLIŁ oraz KTO TO DOPUŚCIŁ DO SPRZEDAŻY? Cud, że pożaru to nie wywołało. Dodatkowo stockowy system ma niestandardowe hasło root więc za bardzo sobie nie pogrzebię po plikach konfiguracyjnych.

Jako, że jest to MediaTek MT7620A (+ MT7613BEN dla 5GHz) to postanowiłem pobawić się z odpalaniem OpenWRT na tym chińskim wynalazku. No i tak się z tym tłukę już kilka godzin. Obraz się kompiluje, i odpala, mam dostęp po UART do cli ale internet w ogóle nie chce działać. Nie startuje ani eth an wifi. Obraz robię wg jakiegoś pierwszego z brzegu ogólnikowego poradnika o dodawaniu nowych urządzeń. Widnieje w nim, żeby wyodrębnić partycje z oryginalnego obrazu i za pomocą polecenia cat połączyć oryginalny bootloader i partycje z danymi ze skompilowanym .bin-em openwrt. Jak wgram sam nowy .bin to nic w ogóle nie wstaje. Próbowałem też nowszy wersję bootloader - ten sam efekt.

Bootlog Stockowego Systemu
Bootlog OpenWRT
Plik DTS

#programowanie #majsterkowanie #openwrt #router
PEPELeSfont - A więc płyta główna tego repeatera jest w pełni sprawna, zjaranie się z...

źródło: IMG20251010185659

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach