Wpis z mikrobloga

#teneryfa #wakacje

Wybieram się na 10 dni styczeń/luty 2026 na Teneryfę.

Możecie polecić co na pewno zobaczyć, jakiś plan może ktoś ma, sklepy, apartamenty, wypożyczalnie samochodów (z fotelikiem), na co uważać i inne pro tipy na ten wyjazd? Z góry dzięki za każdą podpowiedź :)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Insiders: na szczycie Teide jest w opór zimno, jak byłem kilka lat temu to na szczycie było kilka stopni na plusie (a na dole 35C+), wiec jeśli zamierzacie wjechać na szczyt i zejść sami to musicie się ubrać baaardzo w cebulę
Teneryfa to wyspa pochodzenia wulkanicznego, więc plaże to kamienie i czarny piasek (który w lato nagrzewa się tak, że parzy stopy), jest jedna plaża Playa de las Teresitas która
  • Odpowiedz
@Insiders: odnośnie wypożyczalni to Autoreisen (sprawdzone, polecam) albo Cicar. Do zobaczenia to mimo, że będzie p-----ć to i tak polecam Teide, eksplorację lasów wawrzynowych na północy oraz Masca (i trekking tamtejszym wąwozem).
  • Odpowiedz
napisz czego oczekujesz od wyjazdu. Styczne luty jest tak zroznicowany na teneryfie, ze mozesz mocno sie zdziwic. to zroznicowanie na plus ale podejmij swiadomie decyzje czego oczekujesz.
pogoda w styczniu lutym:
- na polnocy kolo puerto mozesz miec zachmurzone pare dni z temperatura np 16-18 stopni
- na poludniu w tym smamym czasie mozesz miec 28 i czyste niebo - samo slonce

co sie dzieje:
  • Odpowiedz
@Insiders Punta de Teno - dostaniesz się tam tylko autobusem z Buenavista del Norte (autem możesz wjechać rano i wyjechać wieczorem, droga jest zamykana na cały dzień).
Buenavista del Norte
Masca
Teide
Garachico
La
  • Odpowiedz
@Insiders: apartamenty - nie bede odkrywczy - booking, grupy facebookowe - zanim sie zdecydujesz zastanoaw sie gdzie chce mieszkac w skrocie:
- medano, gof sur- oczekuj silnego wiatru ale cieplo i raczej slonecznie - dla mnie na maksa w styczniu nie przyjemnie
- trojmiasto -stabilna ciepla pogoda, slonecznie - w zelznosci ktora czesc moze byc imprezowania albo "luksusowo" albo bardziej lokalnie
- gigantes - pogoda ok jak wyzej ale raczej malo atrakcji, brak
  • Odpowiedz
  • 0
@piolem: a kiedy maja karnawał? Ja trche odpoczynku a troche zwiedzania :) ale mega dzięki za odpowiedź, czyli które polecasz na południu żeby była w miarę ciepła pogoda do opalania. Nie wiem czy nie pojdxziemy na połnoc tez trochę..

@swinka_morska dzięki!!
  • Odpowiedz
@ChillExecutiveOfficer: kolego piaszczystych plaz masz mnostwo. Terasitas jes najwieksza stad jest znana..ale na szybko podam ci 5 ktore wole znacznie bardziej i sa piaszczyste: duqe, el camison, vistas, benijo, troya
  • Odpowiedz
@Insiders: karnawal to jest caly miesiac. to jest cykl imprez na calej wyspie ale glowne obchody sa w Santa Cruz - to nie jest jedna impreza ale caly miesiac imprez- drugi co do wilkosci po brazyulijskim - 300 000 osob

bezpiecznie na baze polecam torjmiasto czyli wszystko pomiedzy la Caleta a los cristianos - z wylaczeniem las americas kolo Veronicas
masz gwarantowane cieplo (23-28 stopni) i slonce, piaszczyste plaze i mnostow
  • Odpowiedz