Wpis z mikrobloga

Szlag mnie trafi. Chciałem wejść w jeden ekosystem. Prawie wszystko już mam od Xiaomi, ale do tej pory na WiFi lub BLE, więc kupiłem w końcu bramkę Mi Hub 2 z ZigBee i myślałem, że zacznie się poważna zabawa. Taki c--j.
Kupiłem silnik do rolet Aqara RSD-M01. C---a, nie łączy się z bramką, apka go widzi, ale nie da się połączyć. Szukam w necie - "no złą wersję kupiłeś, ta się nie łączy z Mi Home, musisz kupić chińską." Chińskiej nigdzie nie ma. No to myślę - kupię bramę Aqara, też powinna być kompatybilna, w końcu widzę ją w apce. Kupiłem Aqara Hub E1 - taki c--j, znów widać w apce, ale nie idzie nawiązać połączenia.
Ja p------e taki smartdom.

#smarthome #mihome #aqara #xiaomi #smartdom #zalesie
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@radziuxd jako człowiek ktory pisze różne rzeczy za $ i one pozniej nie działają, co chwile trzeba naprawiać, to ja ogolnie polecam wszystko offline i przewodowe ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
  • 1
@ArtekMisiek @MacDada używałem kiedyś Home Assistanta, ale pamiętam, że nie umiałem sobie poradzić z automatyzacją, żeby na podstawie czujnika temp. Xiaomi odpalało mi klimatyzację Sinclair/Gree. Poza tym obawiam się, że taki przykładowo sterownik rolet straci na funkcjonalności...

Czyli co, bramka Aqara do oddania, a bramka Xiaomi też w sumie bez sensu kupiona?
  • Odpowiedz
Poza tym obawiam się, że taki przykładowo sterownik rolet straci na funkcjonalności...

@radziuxd: https://www.zigbee2mqtt.io/devices/ZNJLBL01LM.html Nie wiem czego używasz ale jest tej "funkcjonalności" sporo.

nie umiałem sobie poradzić z automatyzacją, żeby na podstawie czujnika temp. Xiaomi odpalało mi klimatyzację Sinclair/Gree.

"jak coś to coś" to zupełna podstawa którą można zrobić na kilka sposobów, możesz to sobie wyklikać z GUI albo node-REDować albo nawet wykodzić samemu jak lubisz. Ale jeżeli jesteś zupełnie
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2 jestem techniczny, ale nie lubię jak robię coś wg instrukcji i to nie działa xD No rzeczywiście opcji sporo, chociaż nie rozumiem tych oznaczeń, bo z tego co się dowiedziałem to ZNJLBL01LM nie jest tym samym co RSD-M01 i to właśnie ZNJLBL01LM niby działa z Mi Home.

@hemikalik nie no mówimy o mieszkaniu w starym bloku, gdzie obok kilku gniazdek, czujników i wizjera po prostu planowałem dodać parę bajerów
  • Odpowiedz